Historien om Esport Norge

ESport Banner

Esport, også kjent som elektronisk sport, har noe ydmyke begynnelser her i landet. Tross høy popularitet generelt over hele rekka, tok det lang tid før det ble noe særlig utvikling av dette i esport Norge. Vi kan allerede dra tilbake til da spill som CS/CS 1.6, StarCraft og Warcraft III hadde digre konkurranser i utlandet. Dette var veldig populært blant Norske spillere og de var med på dette, resten av de som var interesserte fulgte også godt med på konkurransene som ble avholdt.

Norske esport spillere som Ola Moum aka Element (Counter Strike), Olav Undheim aka Creolophus (Warcraft III) og Jens Aasgaard aka Snute (Starcraft), var med på å forme det vi i dag kjenner som esport Norge og alle aktørene som er med på dette. Listen over Norske spillere er såklart nå milevis lenger enn det den var på den tid, men den gamle listen er fremdeles ganske imponerende.

Esport Norge Blogg

Hva er esport Norge?

Enkelt forklart ligger det i ordet, “esport.” Elektronisk Sport, og kan enkelt sammenlignes med vanlig sport, bare at det tar plass på datamaskiner. Fordelen med esport over vanlig sport er at det ikke nødvendigvis krever store arenaer, fotballbaner eller 5000 meter med løpebane. esport er skalerbart og kan variere fra å ta plass i gamingrommet og helt opp til større arenaer.

Esport Norge var mangelvare frem til 2016, dette skulle Gigacon snart forandre på. Med over 3000 LAN plasser og 15.000 dagspass ble dette det største esport arrangementet i landet så langt.

LES OGSÅ: Streaming og oppskrifter for suksess i 2024.

Samlet var premiepotten i esport norge på hele 250.000,- da, og fordelt på 8 spill ble premiene slik: 65 000 kroner til StarCraft II, 60 000 kroner til Counter-Strike: Global Offensive, 50 000 kroner til League of Legends, 30 000 kroner til Dota 2, 25 000 kroner til Hearthstone, 12 500 kroner til Ultra Street Fighter IV, 5000 kroner til Super Smash Bros Melee og 4000 kroner til Tekken Tag Tournament 2 – Kilde: Gamer.no

Det regnes grovt at esport Norge ikke startet ordentlig i før 2014. Startskuddet gikk ut fra selveste esport ligaen til Gamer.no, senere kjent som Telenorligaen og Telialigaen. Til dags dato driftes dette esport laget av GoodGame AS, selskapet som drifter Gamer.no.

Utdanning innen esport Norge

Det er nå store muligheter for å ta seg utdanning i esport Norge, samt gå på skoler og folkehøyskoler for elektronisk sport. Dette ble introdusert relativt tidlig, men kun som noe “gøy” en kunne gjøre på siden. Senere har dette blitt studiespesialiserende fag og det er en drøss med skoler som nå tilbyr dette, noen skoler tilbyr også esport Norge som toppidrettsfag.

LES OGSÅ: Topp 5 Beste Spillene fra 2022.

Esport Norge ble I 2018 ble det også åpnet Norges første senter for esport i sarpsborg. Planen bak prosjektet er hovedsakling å samle de som er interesserte i spill, spillkonsoller og esport på et og samme sted, et slags sted en kan møtes på lik linje som skjer i diverse sportsklubber, bare for esport. Det holdes også kursing i diverse IT-felter, samt det er fokus på generell nettvett. Du kan lese mer om åpningsdagen her.

Esport arrangører

Helt siden satsingen til GoodGame og Gigacon for esport Norge er det blitt fler og fler som ønsker å la esport få godt fotfeste her i Norge. Som tidligere nevnt var det en arrangør som åpnet eget esport senter som tar for seg den mindre aldersgruppen, slik som barn og ungdom. Dette er dems hovedfokus og kan da vise veien videre for hva som er mulig innenfor esport.

Årlige sammenkomster i esport Norge på spillmesser og diverse cons finner vi store og små scener hvor konkurranser holdes over noen dager. Spillexpo er nok den største vi har her med et imponerende publikum, castere og diverse lag som spiller for det meste “raske” spill som CS:GO eller lignende.

LES OGSÅ: Er ekstrautstyret til konsollens dager over?

Andre litt større arrangører for esport Norge er LAN-Party. Gigacon slik som tidligere nevnt, The Gathering, Polar Party og andre store datatreff holder ofte større konkurranser gjennom spill som League of Legends, Dota 2, Fortnite og fler. Her blir premiene oftere litt større enn hos de små arrangørene.

Esport Iskandar

Hvilke spill spiller Norske esport spillere?

Det er mange spill som spilles i esport Norge, store og små, Playstation, Xbox eller Nintendo, som faller innunder esport kategorien. Noen er såklart litt diskutabelt, men vi har de som er hugget fast i sten. Her vil vi ta for oss de største, samt noen små titler, gamle og nye.

CS:GO

Counter Strike har vært på banen siden det ble en Half Life mod, kjøpt av Valve i 2000. Til dags dato spilles det CS:GO konkurranser verden over og er en av de mest populære esport kategoriene vi har. Den største premien registrert så langt har vært på 1.5 millioner USD.

CS GO

League of Legends

LoL, som motparten sin, Dota 2, er blitt en av de største spillene innenfor esport. Med drøssevis av underkategorier, alt fra store til små. Tusenvis av fans møter opp til store arenaer for å se favorittlagene sine, og noen av de reiser verden over for å bli med.

League of Legends Riot Games

Dota 2

Som Counter Strike gjorde, gjorde også Dota. Dette spillet var opprinnelig et custom laget kart til Warcraft III, et spill lenger ned på listen. Dota 2 har over tiden utviklet seg til å bli et av verdens største spill. Dota 2 er et av verdens beste betalte spill innenfor esport.

Dota2

Fortnite

Fortnite er en av nykommerene som har fått godt fotfeste i esport sjangeren. Men som alle nykommere er det nå usikkert på om dette spillet skal få bli med videre da det også er fler som er på banen, slik som Destiny 2, Overwatch, Valorant og fler.

Fortnite

StarCraft II

Med røtter i StarCraft, tok oppfølgeren over og ble en av de større titlene innenfor esport. StarCraft II holder på enda den dag i dag med konkurranser hver måned. Du finner gjerne dette ofte på strømmeplatformer som Twitch.tv

StarCraft II

Hearthstone

Blizzard er aldeles ikke nye på esport, og med tilskuddet Hearthstone fikk de enda en fot innenfor. Dette ble kanskje ikke verdens største spill, men er allikevel en aktiv scene i esport verden. MLG og Blizzcon har ofte konkurranser.

HearthStone

Street Fighter

Capcoms Street Fighter er en av spillseriene som har lengst kjøretid innenfor esport. Helt siden det første spillet kom ut har det blitt holdt konkurranser om hvem som er den beste spilleren. Capcom holder også eget event kalt CapcomProTour.

StreetFighter

Warcraft III

Warcraft serien er vel så gammel som tiden selv, og har hatt interne og eksterne esport eventer siden lansering. Men det var ikke før at Warcraft III kom på banen før ting virkelig begynte å ta av. Spillet har til den dag i dag månedlige konkurranser.

WarCraft III Reforged

Super Smash Bros

Vi vet Nintendo er litt sære når det kommer til esport, men det skal nevnes at Super Smash også er i denne kategorien. Nintendo selv støtter ikke aktivt dette, og er heller mer flinke til å dra ut stikkontakten på events. Men det holdes enda liv i denne tittelen av blodfans.

Nintendo Super Smash Bros Ultimate

Quake

Hva er vel esport uten en av spillets besteforeldre. Id Software startet angivelig en av de viktigste FPS spillene i verden til PC. Quake konkurranser holdes som regel ved Dreamhack, Quakecon og fler. Covid satte en stor stopper for dette videre.

Quake

Veien videre i esport Norge

Esport i verden, og i Norge fortsetter å utvikle seg dag etter dag. Men den videre utviklingen av esport her til lands vil nok være noe treg, det er tross alt litt sære nordmenn vi prater om her, og vi er ikke de raskeste til beins når det kommer til å adoptere skikker og normer som er litt utenom det vanlige.

Om utviklingen skal ta litt fart er vi alle nødt til å samarbeide på lik linje som ved tradisjonell sport. Interesse må vises og organisasjoner må stiftes. Som med fotballs NFF må også esport ha en form for “registerliste” i Norges Idrettsforbund. Dette har esport heldigvis nå fått under utvikling og kan kikkes på via idrettsforbundets nettsider.

LES OGSÅ: Topp 10 Beste Spill vi forventer blir store i 2024.

Vi i Teknoteket mener at esport er og forblir en sjanger innenfor sport, selvom det foregår på datamaskiner. Det å holde barn, ungdom og voksne som brenner for dette utenfor fordi “det er ikke en ekte sport” er uhørt. Dette er snakk om samhold, ikke utestengelse.


Det beste til Gaming

Steelseries Gaming Headset Beste Gaming Headset

Best i test Gaming Headset i 2024

Dette er vår offisielle guide for de Topp 5 Beste Gaming Headset på markedet. Vi tester og plukker ut de …
Razer Viper Ultimate Gaming Mus

Beste Gaming Mus: Toppvalgene for optimal Gaming i 2024

Har du problemer med å finne frem til hvilken gaming mus du skal ha så kan vi belyse noen gode …
Beste Gaming Tastatur 2023 og 2024 Banner

Beste Gaming Tastatur: Topp 5 valg for optimal spillytelse i 2024

Dette er vår offisielle guide for de Topp 5 Beste Gaming Tastaturene på markedet. Vi tester og plukker ut de …

Vurder å støtte oss via Patreon!
Become a patron at Patreon!