Historien om Super Mario er legendarisk

Super Mario Bros Wonder

Super Mario er en populær spillserie som har vært på markedet siden 1985, og er en av de eldste i gaming-historien. Spillene er utviklet av Nintendo, som også har den ultrapopulære spillserien Pokemon. Shigeru Miyamoto og Nintendo er blitt en av de største kjempene vi har i industrien som skapte en spillrevolusjon. I 2021 ble det gjort en undersøkelse i England hvor de spurte om folk kjente til Super Mario, og hele 91% av de som deltok i undersøkelsen svarte at de kjente igjen den populære figuren. I dag skal vi grave litt i historien om Super Mario.

Super Mario-serien er mest kjent for, vel, Super Mario selv. For oss som er gamle, og fikk bli med på moroa, startet reisen med Super Mario Bros til Nintendo Entertainment System i 1985 i en 2D side-scroll platformer. Det Mario kanskje er mest kjent for er at han må redde Princess Peach, prinsessen av Mushroom Kingdom, gang etter gang fra skurken King Koopa (Bowser) som kidnapper og tar med Peach til slottet sitt. Gjennom serien får vi se endeløse variasjoner på hvilke eventyr Super Mario må gå gjennom for å redde prinsessen og hvor vi får møte broren hans, Luigi, soppen Toad, den grønne “hesten” Yoshi og resten av den fantastiske gjengen Shigeru Miyamoto og Nintendo har laget til oss.

Vi tror at Super Mario kommer til å være en av de spillseriene som overlever aller lengst i historien. Hvert eneste spill bringer med seg noe nytt og en ganske ny måte å spille på, nye figurer å treffe og nye historier som blir fortalt. Super Mario fortsetter til den dag i dag med å gro seg fast i oss, og Miyamoto beviser hver dag hvorfor den lille rørleggeren kanskje er verdens mest populære spillfigur.

Historien om Super Mario

Shigeru Miyamoto skapte historien om Super Mario

Historien om Super Mario kan vel diskuteres om den startet i 1983 da Miyamoto og Takashi Tezuka sammen lagde et arkade spill de kalte Mario Bros, eller om den startet så tidlig som i 1981, da Mario også dukket opp som karakteren «Jumpman» i det første Donkey Kong spillet.

Da Miyamoto jobbet for Nintendo ønsket han å utvikle et spill som ville appellere til et bredt publikum, inkludert de som ikke var erfarne spillere. Senere i 1985, slapp Nintendo sammen med Miyamoto det første Super Mario spillet, som tidligere skrevet, Super Mario Bros til NES konsollen. Siden den gang har det vært til sammen nesten 30 forskjellige Mario spill utviklet av Nintendo og teamet.

LES OGSÅ: Norske Engasjement rundt Gaming.

Som et globalt popkulturelt ikon er Mario anerkjent verden over, og hans karakteristiske ansikt og figurer har vært til stede på en rekke produkter, fra klær og leker til frokostblandinger og annet merchandise. Han har også vært vert for flere store arrangementer, inkludert de olympiske lekene i spill som «Mario & Sonic at the Olympic Games».

Den lille rørleggeren har også vært en viktig driver for salget av Nintendo sine spillkonsoller. Fra NES og SNES, og Nintendo 3DS til Nintendo Switch, har Mario-spillene vært blant de mest ettertraktede titlene for hver nye plattform, noe som har bidratt til å øke salget av Nintendo-hardware.

Super Mario spillene har alltid vært kjent for sitt innovative og engasjerende gameplay. Fra de tidlige side-rullende plattformspillene til overgangen til 3D med Super Mario 64, har Nintendo kontinuerlig utforsket nye spillmekanismer og idéer, noe som har holdt serien frisk og spennende.

Braksuksess for Super Mario og en spillrevolusjon uten like

Super Mario er en av de mest suksessrike spillfranchisene verden vet om. Nesten hvert eneste spill i serien har solgt titalls millioner av kopier, bortsett fra noen få. Hvert eneste spill er en nyskapning, og hvordan å få Super Mario til å virke som en ny idé. Og faktorene som fikk Super Mario til å bli så stor som han har blitt, er ikke få.

Mario har en slags universell appell, for Mario og hans eventyr appellerer til mennesker i alle aldre. Historiene er ofte enkle og lette å forstå, og figurene har blitt ikoniske symboler som er gjenkjennelige selv for de som ikke er ivrige spillere. Dette har bidratt til å utvide målgruppen og gjøre spillene tilgjengelige for alle.

LES OGSÅ: Spillutviklere: Hvem står bak ditt favorittspill?

Spillrevolusjonen Super Mario har også vist en imponerende evne til å tilpasse seg ulike spillsjangre, fra plattformspill til racing, sport, rollespill og mer. Denne evnen til å tilby variasjon har bidratt til å holde interessen til et bredt publikum over tid.

Spillserien har vært en bauta for mange, og har brakt med seg gode vennskap, store rivalrier og glede for flere hundre millioner mennesker. Super Mario har påvirket spillindustrien mer enn vi noen gang kan se for oss, og ble laget av en mann som brant sterkt for faget sitt.

Super Mario spillene

I historien om Super Mario skal vi også ta en titt på de fleste titlene Nintendo og Shigeru Miyamoto har sluppet. Det er noen av titlene som kommer til å utebli her, men vi skal prøve å få med oss de viktigste i serien.

Super Mario Bros 2
super mario bros 3 nes cover i20784
SNES Super MarioWorld
SuperMario3DLand
SuperMarioBrosU
Super Mario Maker Artwork
Super Mario Odyssey
Super Mario 3D All Stars

Litt fakta rundt Super Mario og den generelle spillserien, samt noen av de vi ikke fikk med i bildene:

 • Super Mario Sunshine (2002): Dette spillet, utgitt for Nintendo GameCube, tok Mario til øya Isle Delfino, der han brukte en vannpistol kalt FLUDD for å komme seg gjennom spillet og bekjempe forurensing.
 • New Super Mario Bros.-serien: Startet med “New Super Mario Bros.” på Nintendo DS tilbake i 2006, denne serien kombinerer en tradisjonell side-scrolling effekt med moderne grafikk. Den har siden fått flere oppfølgere, inkludert “New Super Mario Bros. Wii,” “New Super Mario Bros. 2,” og “New Super Mario Bros. U.”
 • Super Mario Maker-serien: Disse spillene, inkludert “Super Mario Maker” og “Super Mario Maker 2,” gir spillere muligheten til å designe og dele egne Mario-nivåer. Dette har ført til et enormt online samfunn av nivåskapere som utforsker hva andre spillere har laget.
 • Paper Mario-serien: Denne serien skiller seg ut med sin unike visuelle stil, der karakterene ser ut som figurer laget av papir. Spillene, inkludert “Paper Mario” og “Paper Mario: The Thousand-Year Door,” har en sterk fokus på historiefortelling og rollespillelementer.
 • Mario & Luigi-serien: Disse rollespillene, som inkluderer titler som “Mario & Luigi: Superstar Saga” og “Mario & Luigi: Bowser’s Inside Story,” kombinerer plattformspill med strategiske kampsystemer og humoristisk dialog mellom Mario og Luigi.
Super Mario RPG

Gameplay i Super Mario

Selve kjernen i Super Mario spillene er plattformspilling, der spilleren styrer Mario (og noen ganger andre figurer som Luigi) gjennom forskjellige nivåer som er fulle av plattformer, hindringer og fiender. Målet er vanligvis å nå slutten av nivået ved å hoppe, løpe og overvinne hindringer.

Spillene er også kjent for sitt mangfoldige utvalg av power-ups som gir Mario forskjellige evner. Noen av de mest kjente i serien inkluderer Super Mushroom, som gjør Mario større, og Fire Flower, som gir ham evnen til å skyte ildkuler ut av hånded. I senere spill har Nintendo introdusert nye power-ups, som Tanooki Suit, som gir Mario evnen til å sveve og fly i luften.

LES OGSÅ: Spillmotorer og et dypdykk inn i de topp 5 beste.

Spillnivåene er vanligvis fullt av samleobjekter, som mynter, stjerner og andre gjenstander. Disse gir spillere ekstra liv og øker poengsummen eller gir tilgang til hemmelige områder. Å samle disse objektene er ofte nøkkelen til å oppdage skjulte elementer i spillet.

Hvert Super Mario spill har forskjellige verdener, hvert med sitt eget unike tema og utfordringer. Disse temaene kan variere fra gressrike sletter til snødekte fjell, glødende vulkaner eller skyverdener.

Siden seriens start i 1985 har spillene utviklet seg til å bli litt mer kompliserte, men går hovedsaklig ut på det samme som det alltid har gjort. Kjemp mot diverse fiender, ri på Yoshi, team opp med broren din, Luigi, knus trynet til Bowser og redd den kidnappede Princess Peach.

Super Mario karakterer

I spillserien Super Mario møter vi alskens form av karakterer, la oss dykke inn i verden Miyamoto og Nintendo har skapt til oss. Vi skal prøve å få med oss alle, men det er fare for at en del karakterer må utebli:

Super Mario
Luigi
Princess Peach
Yoshi og Poochy
Daisy
Rosalina
Birdo
Bowser
Toad
Toadette
Goomba
KingBoo
PiranhaPlant
ShyGuy
KoopaTroopa
Kamek
HammerBro
Wario og Waluigi

Karakterene vi oftest ser i Super Mario spill er som regel Mario selv, Luigi, King Koopa, Princess Peach, Toad, Kamek, Piranha Plant, Shy Guy, Koopa Troopa, Goomba og Yoshi. Fra tid til annen dukker også de andre karakterene opp, noen oftere enn de andre. Litt fakta om karakterene følger under:

 • Mario: Dette er hovedpersonen i serien og er en italiensk rørlegger som bor i Mushroom Kingdom. Han er kjent for sitt røde hodeplagg, blå bukser og evnen til å hoppe høyt. Mario er ofte på oppdrag for å redde prinsesse Peach fra den onde skurken Bowser/King Koopa.
 • Luigi: Marios bror og en vel så kjent karakter som brorparten. Han er vanligvis en støttende karakter i spillene, og han har også vært hovedperson i noen spill, som Luigi’s Mansion-serien.
 • Prinsesse Peach: Den regjerende herskerinnen i Mushroom Kingdom. Peach blir ofte kidnappet av Bowser, og det er opp til Mario og Luigi å redde henne. Hun er kjent for sin rosa kjole og sitt karakteristiske utseende med store øyne, blonde lange hår og en krone som hviler på hodet.
 • Bowser/King Koopa: Hovedskurken i serien og kongen av Koopa-troppen. Bowser kidnapper ofte Prinsesse Peach i et forsøk på å ta kontroll over Mushroom Kingdom, men feiler hver gang. Han er en stor skilpadde-lignende skapning med en ond agenda.
 • Toad/Soppe: En sopp-lignende skapning som er en av de vennlige innbyggerne i Mushroom Kingdom. Toad er ofte en alliert for Mario og Luigi, og det finnes flere “Toads” med ulike farger og personligheter.
 • Yoshi: Ofte en grønn dinosaur-lignende skapning som fungerer som en trofast følgesvenn for Mario og Luigi. Yoshi har evnen til å spise fiender med tungen sin og kan også hoppe enda høyere enn brødrene Mario.

Dette er noen av de mange skumle og gøyale karakterene vi treffer i Super Mario universet. Nintendo passer på at franchisen vokser hver eneste dag, så om vi er heldige får vi mange nye tilskudd til gjengen etterhvert som tiden går.

Multiplayer i Super Mario

Super Mario franchisen er stort sett basert rundt enkeltspiller, men har også muligheter for en ekstra spiller, og det gjerne som det kjente fenomenet “Player 2”. Her får du som oftest mulighet til å bistå Super Mario ved å kunne kontrollere broren, kledd i grønt, Luigi. Unntaket i denne regelen er selvfølgelig i spinoffs som Mario Kart og litt andre spill der flere av Super Mario sine venner og fiender er med, her har vi for eksempel Super Mario Party og Super Smash Bros, litt bedre forklart under.

LES OGSÅ: Bygg din egen Gaming PC: En komplett guide for å komme i gang.

I mange Super Mario spill får spillerne muligheten til å spille samtidig på delt skjerm, noe som gjør at to eller flere spillere kan utforske nivåene sammen. Dette er spesielt vanlig i plattformspill som “New Super Mario Bros.”-serien, der spillerne kan samarbeide eller konkurrere om å fullføre nivåer. Mens i Noen Super Mario spill gir spillerne muligheten til å samarbeide i samme spill ved å dele ressurser og hjelpe hverandre med å nå mål. For eksempel tillater spill som “Super Mario 3D World” at opptil fire spillere samarbeider for å fullføre nivåer.

I tillegg til samarbeidsmoduser har Super Mario også inkludert konkurransespill. For eksempel har “Super Mario Kart“-serien vært kjent for å tilby flerspiller-raske løp der spillerne konkurrerer om å vinne løp ved å bruke ulike kjøretøy og power-ups. Noen nyere Super Mario spill har implementert online flerspillermodus, slik at spillere over hele verden kan koble seg til og spille sammen eller konkurrere mot hverandre. Dette gjelder spesielt for spill som “Super Mario Maker 2” og “Super Mario Bros. 35“.

Sist men ikke minst har vi Super Mario Party. Dette er en egen serie innenfor Super Mario-universet som er dedikert til flerspillerfestspill. Spillerne kaster terninger, deltar i minispill og konkurrerer om å samle stjerner og mynter.

Speedrunning

Et fenomen som startet relativt tidlig i Super Mario serien er det vi kaller “Speedrunning“, dette omhandler å bli ferdig med et utgitt spill så fort som mulig, samt strebe etter å sette nye rekorder innenfor diverse speedrunning kategorier. Nedenfor følger en video av nåværende verdensrekord i Super Mario N64, i kategorien 16 Star. Rekorden holdes nå av YouTuberen, Suigi, fra Canada.

LES OGSÅ: Topp 5 Beste Spillene fra 2020: Vi kårer de beste fra et bra spillår

Speedrunners bruker en rekke teknikker for å redusere tiden det tar å fullføre spillene. Dette inkluderer kjøring, hoppeteknikker, utnyttelse av glitches (programvarefeil som kan brukes til å hoppe over deler av spillet), og andre avanserte bevegelser. Noen speedrunners er dedikert til å finne nye glitches og teknikker som kan redusere tiden ytterligere. Dette kan føre til at spillene blir brutt ned i sine minste detaljer for å finne potensielle områder for optimalisering.

Konkurransen for å oppnå den raskeste tiden er høy, og speedrunnere jobber hardt for å slå eller forbedre de forskjellige verdensrekordene. Spillene gjennomgår hyppige oppdateringer med nye strategier og glitcher, og dette gjør Super Mario speedrunning til en levende miljø hvor alle jobber sammen mot et felles mål.

Konkurranser og turneringer innen Super Mario

Det finnes lite innen esport om Super Mario og andre turneringer innenfor Nintendo generelt sett. Det kunne vært noe her med noen av spillene de har utgitt, slik som Mario Kart og Super Smash Bros. Sistnevnte har dog hatt mye oppmerksomhet og engasjement rundtom i hele verden, helt til Nintendo har funnet ut at dette ikke er greit. Vi har skrevet litt artikler som omhandler litt rundt Nintendo sitt syn på arrangementer og turneringer avholdt av andre aktører og privatpersoner. Noen har vært i samarbeid med Nintendo, hvorav de har sagt først at det er greit, men så senere snudd i døra og dratt ut pluggen på hele arrangementet. Les saken her.

Som nevnt tidligere, er speedrunning en egen turnering innenfor Mario, denne er kalt “Games Done Quick” (GDQ) og er en årlig arrangementsserie som samler speedrunners fra hele verden. Super Mario spillene, spesielt de klassiske plattformspillene, er ofte fremtredende under disse Super Mario konkurransene. Deltakerne viser frem sine ferdigheter og konkurrerer om raskeste tider, samtidig som de samler inn penger til veldedighet.

LES OGSÅ: Er ekstrautstyret til konsollens dager over?

“Super Mario Maker 2” gir også spillere muligheten til å skape sine egne nivåer, og det har ført til en egen kategori av turneringer og Super Mario konkurranser der spillere konkurrerer om å fullføre utfordrende nivåer så raskt som mulig. Denne kategorien er dog ikke så enkel å finne frem til, men man kan ofte se noe av dette på streaming-plattformen Twitch.tv.

I tillegg til de store, internasjonale turneringene og Super Mario konkurransene, foregår det flere lokale arrangementer, inkludert ukentlige eller månedlige turneringer som avholdes både i spillbutikker og på nettet. Det er også vanlig at lokale samfunn organiserer hendelser der spillinteresserte kan møtes, konkurrere og dele sin glede for Super Mario spillene.

Mottakelse

I 1985 ble det sluppet ut fra Nintendo noe publikum sjeldent hadde sett. Spillverdenen var under rask utvikling og var rykende fersk. Ideér gikk over en lav sko og det å være original på den tid skulle ikke vise seg å være spesielt vanskelig sammenlignet med dagens marked.

LES OGSÅ: Best i test Gaming Grafikkort i 2024.

Super Mario ble godt tatt i mot, og satte fart på spillrevolusjonen som aldri før. Veien ut fra arkaden ble enda mindre, og en ny helt var født til NES og Super Nintendo. Spillet har verdenskjent status for å ha gjenopplivet videospillindustrien etter krasjet tidlig på 80-tallet. Før Super Mario Bros. var videospill ofte enkle og repetive, men dette spillet introduserte en ny standard for design, gameplay og musikk.

Super Mario Bros. introduserte plattformspill sjangeren og hadde en unik nivådesign som var nyskapende for tiden. Spillerne måtte navigere gjennom ulike hindringer, samle mynter og bekjempe fiender for å redde prinsessen. Den ikoniske musikken, komponert av Koji Kondo, bidro til å gjøre spillet uforglemmelig. Hovedtemaet er fortsatt kjent over hele verden, og trekker raskt i nostalgisnoren til de fleste.

Super Mario Bros. Wonder Banner Super Mario Wonder

Kritikk

Det er sjeldent Nintendo får dårlig kritikk for et spill, og mangel på dårlig kritikk hos Super Mario er en ren sannhet. Hvert eneste spill føles ut som noe “ferskt og nytt”, og tenner nostalgiflammen for den lille rørleggeren på nytt. Men som alltid så finnes det også negative sider til en sak, og intet går usagt for Nintendo, kanskje den størst kritiserte aktøren i spillmarkedet. I 2006 rangerte IGN Super Mario som verdens beste spillfranchise, og diverse andre aktører har også rangert blant annet Super Mario N64 og fler som verdens beste spill.

Salg

Etterfulgt av massiv god kritikk følger det også med et enormt salg. Serien hadde solgt over 380 millioner kopier på verdensbasis i 2021 og spillene er blant de best selgende i hele verden. Som følge av dette vil Nintendo fortsette å investere tungt i franchisen sin, slik at de kan gi publikum nye eventyr sammen med Super Mario.

Nintendo har gjort en veldig god jobb med å markedsføre seg rundt Super Mario serien, og har en ekstremt sterk og lojal fanbase som gjør at Super Mario vil være en stor del av satsingen til Nintendo i fremtiden.

Film om Super Mario

Super Mario serien er ikke bare spillbasert, også er flere filmer dedikert til vår rødkledde rørlegger. Det er mange prosjekter laget i dette spilluniverset hvor den første er Super Mario Brothers: Great Mission to Rescue Princess Peach sluppet i 1986 og er regissert av Masami Hata, skrevet av Hideo Takayashiki, produsert av Masakatsu Suzuki og Tsunemasa Hatano.

LES OGSÅ: Topp 10 Beste Spill vi forventer blir store i 2024.

Det finnes også en TV-Serie laget om Super Mario, sluppet i 1989, laget av Andy Heyward og mange andre. Nylig nå i 2023 fikk vi enda et tillegg i eventyret til Mario på TV med filmen The Super Mario Bros. Movie, spilt av Chris Pratt, Anya Taylor-Joy og Charlie Day. Filmen har i skrivende stund 7.2/10 stjerner på IMDB og 59% – 96% hos Rotten Tomatoes.


Det beste til Gaming

Steelseries Gaming Headset Beste Gaming Headset

Best i test Gaming Headset i 2024

Dette er vår offisielle guide for de Topp 5 Beste Gaming Headset på markedet. Vi tester og plukker ut de …
Razer Viper Ultimate Gaming Mus

Beste Gaming Mus: Toppvalgene for optimal Gaming i 2024

Har du problemer med å finne frem til hvilken gaming mus du skal ha så kan vi belyse noen gode …
Beste Gaming Tastatur 2023 og 2024 Banner

Gaming tastatur: Test av de 5 beste på markedet (2024)

Dette er vår offisielle guide for de topp 5 beste gaming tastaturene på markedet. Vi tester og plukker ut de …

Vurder å støtte oss via Patreon!
Become a patron at Patreon!