Norske Engasjement rundt Gaming

Norske Engasjement Gaming

Her i landet er vi så heldige at vi har gode norske engasjement rundt gamingmiljøet vårt, disse engasjementene er gjerne frivillige, og eller finansiert av diverse organisasjoner, vår Norske stat og andre privatpersoner. Vi i Teknoteket vil bidra med å hjelpe disse norske engasjementene og norsk gaming videre så godt vi kan, gjerne ved å belyse og eller bidra på andre måter. Ved å jobbe sammen kan vi hjelpe gamingmiljøet i Norge å nå nye høyder.

På denne siden vil vi informere om alle de forskjellige typer norske engasjement, organisasjoner og privatpersoner som arbeider hardt med å få gamingmiljøet i Norge til å vokse. Dette vil si de som driver med gaming I Norge, arrangerer esport og diverse turneringer, klubber for barn, ungdom og voksne, streaming arrangementer, happenings, spill-expoer og mer.

Ikonei Island Banner Den Norske Spillbransjen

En rik historie for Norske engasjement rundt Gaming

Norsk historie rundt gaming og norske engasjement i Norge og spill generelt har vel vært i live siden Dungeons & Dragons og Pong, helt siden datamaskiner, spillmagasiner og spillkonsoller kom til oss har vi sakte men sikkert blitt hekta alle sammen. Barn, ungdom, voksne og de eldre har sørget for at vi alle har et eller annet forhold til gaming og spill – og for mange av oss, er dette livets lys og høydepunkt.

Det er visse ildsjeler som tar norske engasjement og gaming enda et steg videre. Vi snakker selvfølgelig om de som lever for dette, de som arrangerer alt frivillig eller ved støtte av organisasjoner, de som søker om å gi en opplevelse andre sent kommer glemme, samt styrke de viktige norske engasjement og gamingmiljøet i Norge.

LES OGSÅ: Topp 10 Beste Spill vi forventer blir store i 2024.

Vi skal tilbake en del år for å prate litt om første gangen en fikk være med på dataparty, eller LAN som det fortsatt kalles. LAN nå til dags skjer meget lite i private hjem, sammenlignet med hvordan det var før. Nå har stort sett alle fri tilgang til raskt internett og det er ikke lenger “nødvendig” å samle seg for å okkupere stuer, bad og soverom til bestevennen sin, slik at en kunne sitte å svette sammen rundt gaming pc-en på en varm sommerdag. Gode tider var det, når vi alle kunne møtes for å ha LAN sammen, et fantastisk øyeblikk for de som var med på dette.

LAN nå til dags skjer fortsatt, men det i en skala som ofte er hundre ganger større enn det man fikk oppleve hjemme hos noen andre, og de aktørene som fortsatt holder koken skal vi også belyse. Gaming og norske engasjement i Norge er viktig, og sammen skal vi styrke det.

Norske engasjement

Norske engasjementer og Norges største og mest populære LAN heter The Gathering, og det er det arrangementet som samler mest mennesker årlig, og er en av de tidligste og viktigste byggesteinene vi har for Norsk gaming. TG holdes på Vikingskipet i Hamar, og får plass til rundt 5000 personer, det har vært gående med sine opp- og ned turer siden 1996. TG holdes av organisasjonen KANDU – Norsk Dataungdom som har mellom 5000 og 7000 medlemmer. KANDU er tilsluttet andre organisasjoner som Hyperion og Frivillighet Norge.

Norske Engasjement Rundt Gaming

Andre aktører som holder store dataparty i Norge er for eksempel GlobeLan i Tønsberg by, PolarParty i Stokkehallen, RogaHack i Sandnes og MultiLan i Bodø. Listen er LAN(g), og kan gjerne søkes opp på sider som Wikipedia om du ønsker mer informasjon om dette.

Spillexpoer og Conventions (CONS)

Som “The Gathering,” tar vi også for oss Norges største spillmesse, et fantastisk eksempel av norske engasjement. Spillexpo ved Nova Spektrum, Lillestrøm avholdes hvert år og fylles med tusenvis a mennesker i alle aldre gjennom en helg i November. Her blir det spennende konkurranser, boder med tonnevis av gamingrelaterte gjenstander, gratis utdeling av morsomme småting, samt spise og drikke.

Her kan du ha muligheten til å kle deg ut i ditt favoritt «cosplay», ditt hjemmesnekra kostyme, eller andre morsomme utkledninger relatert til spill eller manga. Her er det kun fantasien som setter grenser for hva du kan få til, og er en viktig spiller for gamingmiljøet i Norge.

Nordland Retro Retromessa

Conventions(Cons) og Expoer er gjerne høydepunktet til mange av gamerne, nerdene og nerdinnene der ute. Her kan vi alle samles for å ha det moro, føle oss akseptert, dele øyeblikk, kjøpe diverse gjenstander eller bare slappe av om man ønsker. De fleste samlingsplassene befinner seg mest sørover i Norge, men vi har også noen mindre i Nord om man leter litt. Listen for de forskjellige eventene er meget lang, men her er noen forslag fra oss.

RetroMessa
SciFiFestival
BanzaiCon

Norges esport

Esporten i Norge fortsetter å vokse hver eneste dag med aktører som Esportforbundet og Gamer/GoodGame, hvorav tidligere Telia har gitt seg. For å holde esport må det gjerne større organisasjoner til, så her må eventuelt lokaler leies og personell ansettes, samt frivillge rekrutteres.

LES OGSÅ: Topp 5 Beste Spillene fra 2020.

Norges esport startet ikke å gro før nermere 2012. Selvom mange var allerede med i forskjellige lag, i form av organiserte eller uorganiserte kamper, fikk ikke esport noe særlig interesse lokalt i landet. Norges esport liga har ca 1590 medlemmer og driftes nå av Gamer.no/Good Game – Tidligere i 2014-2015 sponset Telenor dette og het da Telenorligaen, etter en stund tok Telia over og ble hetende Telialigaen.

Ligaen konkurrerer i spill som Counter-Strike:Global Offensive, League of Legends, Dota 2, StarCraft II, Fortnite og Hearthstone, hvor premiende er på svimlende summer fra flere hundre tusen og oppover, et av de bedre Norske Engasjement rundt gaming mener nå vi.

Norsk Gaming Telialigaen Riddle

Andre Norske engasjement

Det finnes hundrevis av små engasjement, klubber, turneringer og andre tiltak hvor ildsjeler står bak. For å nevne noen få som løfter gamingmiljøet i Norge, har vi turneringer innenfor Super Smash Bros, kalt SmashNorge og streaming eventer som Norges Beste Gamer. Dette er eventer drevet av mindre organisasjoner og privatpersoner som lever av støtte og donasjoner fra lokale kommuner og privatpersoner. Disse engasjementene lever for å samle oss gamere sammen og for å skape trygghet og dypere aksept i lokalmiljøene.

Norges Beste Gamer 2023

Streamingmiljøet i Norge

Platformene for streaming og dems populæritet øker hver dag, platformer som Twitch, YouTube, Facebook, Kick, Mixer og mange fler. Hvorav sistnevnte måtte legge ned driften i Juli 2020, et år etter de hadde anskaffet seg den ultrapopulære streameren “Ninja”.

LES OGSÅ: Er ekstrautstyret til konsollens dager over?

Det Norske streamingmiljøet holdes i gang av både store og små, unge og voksne, privatpersoner og organisasjoner. Hva streamerne i Norge holder på med kan variere alt i fra streaming av spill, håndarbeid og andre kreative aktiviteter, live eventer, spising og eller bare å «chille» sammen hvor praten flyter.

For å nevne noen kjente ansikter her i Norge kan man jo begynne med de som er litt større, her har vi streamere som StianNorway som alltid finner på alskens rare aktiviteter for seerne sine, men som nå er bannlyst av Twitch for brudd på reglene. Også i samarbeid med Komplett har du streamere som Emzia og Paste, League of Legends streamere som VeigarV2 og VTubere som CrimsonCassius. Norge har en armada med streamere som du kan sjekke ut via Twitch og andre platformer, og er avhengig av nettop deg som seer for å lykkes.

Super Smash Norge Turnering

Teknoteket har en en egen guide på hvordan du kan bedre lykkes som streamer, samt hva slags utstyr du burde ha for å komme i gang. Her kan alle sammen som ønsker å starte streaming slenge seg på, om du er ung eller ikke fullt så ung så er det aldri for sent til å ha det gøy med streaming. Her er det kun fantasien som setter grenser.

LES OGSÅ: Topp 5 Beste Spillene fra 2018.

Norske engasjementer som Norges Beste Gamer streames også via den kjente streamingplatformen Twitch. Norges Beste Gamer er en stream og et show der de avgjør av hvem av de som er påmeldt som kvalifiserer seg som den beste gameren. Forskjellige dommere i et panel rangerer hvem som gjør det best og får flest poeng i en rekke forskjellige spill. Her går det på ferdigheter som reaksjonsevne, strategisk tenkning og håndtering av logikk, og vinneren stikker av med tittelen som “Norges Beste Gamer”.


Det beste til Gaming

Steelseries Gaming Headset Beste Gaming Headset

Best i test Gaming Headset i 2024

Dette er vår offisielle guide for de Topp 5 Beste Gaming Headset på markedet. Vi tester og plukker ut de …
Razer Viper Ultimate Gaming Mus

Beste Gaming Mus: Toppvalgene for optimal Gaming i 2024

Har du problemer med å finne frem til hvilken gaming mus du skal ha så kan vi belyse noen gode …
Beste Gaming Tastatur 2023 og 2024 Banner

Beste Gaming Tastatur: Topp 5 valg for optimal spillytelse i 2024

Dette er vår offisielle guide for de Topp 5 Beste Gaming Tastaturene på markedet. Vi tester og plukker ut de …

Vurder å støtte oss via Patreon!
Become a patron at Patreon!