Historien om Pokémon

Pokémon Go Banner

Pokémon er en av de største franchisene som er kommet ut av Japan. Først på markedet i 1995, kun 10 år etter braksuksessen Super Mario. Pokémon oversettes til engelsk som “Pocket Monsters”, og fanget barn, ungdom og voksne over hele verden ila kort stund etter slipp. Grunnleggeren av Pokémon er Satoshi Tajiri, og forvaltes av The Pokémon Company, som igjen eies av Nintendo, Game Freak og Creatures Inc. En annen vi skal nevne var en ekstremt viktig nøkkelperson rundt Pokémon franchisen er selveste Ken Sugimori, en Japansk spilldesigner og illustratør. Sammen med Satoshi, designet han mange av våre kjære lommemonstre vi nå kjenner så godt.

Hele Pokémon franchisen startet med Pokémon Red & Green i Japan, men senere navngitt Pokémon Red & Blue da det ble sluppet internasjonalt. Pokémon kom først til vår kjære Game Boy, og utviklingen av spillene var delegert til selskapet “Game Freak”. Ved ferdigstillelse av disse var det så Nintendo som fikk i oppdrag å utgi Pokémon til verden.

Satoshi And Ken

Historien om Pokémon

Hele konseptet og Satoshi sin inspirasjon bak Pokémon har røtter langt tilbake i hans barndom, hvor alt mest sannsynlig startet med hans fascinasjon og hobby rundt insekter og samling av disse. Satoshi sin barndomsdrøm var originalt å bli en Entomolog, men området rundt der han vokste opp ble bare mer og mer urbanisert. Drømmen ble så senere omgjort til å la andre også få oppleve det han selv fikk da han var ung, men via spill. Det å kunne fange og samle dine egne insekter og krypdyr.

LES OGSÅ: Topp 10 Beste Spill vi forventer blir store i 2024.

Etter en lang skolegang, som kan diskuteres at ikke var så effektiv for Satoshi, men heller et nødvendig onde, gikk skaperen av Pokémon ut av “skolen” med en diplom innenfor elektronikk og informatikk hos Tokyo National College of Technology.

Ideén bak Pokémon kom til Satoshi et sted i 1990, da Game Boy var sluppet til markedet, hvor han så muligheten å linke to Game Boys sammen. Han så for seg insekter som hadde mulighet til å krype frem og tilbake via link-kabelen og ble minnet på hans barndom, hvor kjærlighet for insekter var sentralt i hans verden. Senere pitchet han ideén for Nintendo og fikk selve skaperen av Super Mario som mentor under den kreative prosessen. Shigeru Miyamoto forklarer i senere intervjuer at han egentlig ikke gjorde så mye for Satoshi, men heller bare ledet han i riktig retning, resten hadde han stålkontroll på selv under utviklingen av ideén bak Pokémon.

151 Pokémon

Først var det bare 151, og det var alt som trengtes for å tenne lyset hos alle barn, ungdom og voksne i alle aldre rundtom i hele verden. Pokémon for mange, og også meg selv, handlet mye om drømmen om å kunne samle på ens egne små (og svære) dyr. Det å kunne lede sine kompanjonger inn i kamp mot andre Pokémon eller andre trenere virket, og var helt fenomenalt gøy. Timesvis satt vi i skolegården etter skolen var over slik at vi kunne spille Pokémon sammen, dele historier og bytte de mellom oss om noen var så heldig å få en «transfer» kabel av foresatte.

LES OGSÅ: Topp 5 Beste Spillene fra 2020.

Større deler av fortiden for mange, og til den dag i dag går til å gi dette fantastiske fiktive universet all oppmerksomhet det fortjener. Det å kunne samle på TGC (Trading Card Game), tegne Pokémon eller å se på diverse serier og filmer laget om dette fenomenet, er dagens høydepunkt for mange.

Kanto Trio Pokemon 151
NintendoLife

Gameplay

Pokémon har utviklet seg til å bli et ganske avansert type spill, men nesten 20 år senere er det fremdeles noen grunnleggende funksjoner som er like. Slåss mot alle Pokémon og fang dem i en Pokéball, dueller andre trainere, bestå alle utfordringene Gym trainerne har til deg slik at du kan slå Elite Ligaen og bli en Pokémon mester.

LES OGSÅ: Er ekstrautstyret til konsollens dager over?

I senere spill til Nintendo Switch, slik som i Pokémon Let’s Go “Pikachu/Eevee” fikk du muligheten til å kjøpe ekstrautstyr sammen med selve spillet, nemlig en fysisk Pokéball. Denne duppeditten gjorde det mulig for deg å simulere et kast av en Pokéball foran skjermen din som ble replikert inn i spillet, som vist i videoen under.

Pokémon finnes ikke tilgjengelig på Playstation eller Xbox. Det blir nok ikke til at Nintendo kommer til å lansere noen av deres franchiser på annet enn deres egne konsoller i fremtiden.

Hovedkarakterer

Karakterlisten i den populære spillserien Pokémon er blitt en smule større enn det den var i 1995, hvor den startet med en liten gruppe barn, på vei ut av redet for å bli Pokémon mestere, trenere eller andre nøkkelpersoner. I hovedlyset fant vi Ash Ketchum, med hans kompanjong Pikachu, som senere møtte Misty og Brock etter å ha slått dem i kamp over deres Pokémon Badge. Professor Oak og hans store kunnskap rundt Pokémon. Og Team Rocket, barnas hovedrivaler gjennom hele serien.

Siden den gang har listen mangedoblet seg til å bli meget imponerende ved å få tilskudd på alle variasjoner innen Pokémon serien. Nedenfor følger et par lister dratt ut fra Pokémon Fandom sine nettsider.

Pokémon Games Characters
Pokémon Anime Characters

Pokémon spillene

Det er kanskje litt mer spill i Pokémon serien enn man kanskje er klar over, og om vi skal følge listene til offisielle og uoffisielle sider er vi i skrivende stund oppe i hele 122 forskjellige Pokémon spill. Listen kan deles opp i små biter, slik som hvilken generasjon de er fra, hvilket år de kom ut, hvilken serie og konsoll de er på. Vi skal gå ut ifra listen over Pokémon spill som er kartlagt fra Bulbapedia. Se gjerne over denne listen, for vi har ikke plass til å dekke alt her.

LES OGSÅ: Topp 5 Beste Spillene fra 2018.

Men de spillene vi føler er viktigst for utviklingen av serien kan vi belyse litt her. Det er en selvfølge at de første må nevnes, slik som Pokémon Red, Green, Blue og Yellow på Gameboy. Spillene som startet den svære flodbølgen av Pokémon vi nå kjenner til. Selvom den originale green aldri kom over grensen til Japan, må den også nevnes, da den var en stor nøkkelspiller i serien.

Mange av spillene i serien kunne også etterhvert skaffes til de nyere generasjons spillkonsollene, slik som Nintendo 3DS. Nintendo sørget godt for at en av dems største franchise, Pokémon, var godt tilgjengelig på alle platformene til Nintendo, og for å nevne noen av de var det platformer som Gameboy, Nintendo 64, GameCube, Nintendo 3DS, Wii, Switch og noen fler.

PokemonImportantList

Flerspiller / Multiplayer

Ved release av Pokémon spillene var det en form for flerspiller, hvor du kunne linke Gameboy sammen med en av dine venner sin Gameboy. Her kunne du overføre Pokémon for utviklingens skyld, bytte Pokémon eller duellere mot hverandre. Og gjennom årene har alltid Nintendo gitt oss muligheten for flerspiller, enten det er lokalt eller online med andre over nett. Ut av denne funksjonen har det kommet flere typer Pokémon spill hvor flerspillermuligheten har vært hovedfokus, slik som Pokkén Tournament og Pokkén Tournament DX.

Speedrunning

Som mange andre populære spill, har også Pokémon sine egne kategorier for Speedrunning. Dette fenomenet i seg selv betyr at en spiller må slå spillet så fort som mulig, og en har mange forskjellige kategorier for å gjøre dette, slik som Any%, Any% Glitchless, Catch ‘Em All, og mange fler. Du kan lese mer om de på speedrun.com sine hjemmesider. Som vist under, kan disse speedrun forsøkene vare en god stund før man blir ferdig, og om man feiler må det startes helt på nytt igjen.

Filmer, serier og bøker

Pocket Monsters, fra (1997-2002) er manges kjente og kjære start på reisen til Ash Ketchum sine fantastiske eventyr, hvor vi møter alle de kjente fjesene til mange i franchisen. Moroa stopper dog ikke der, for denne serien er enda gående, hvor den nå bare kalles Pokémon (1997-2023). Serien er nå oppe i 25 sesonger og har 1250 episoder. Dette kommer nok til å ta noen timer.

LES OGSÅ: Spillmotorer og et dypdykk inn i de topp 5 beste.

Pokémon har også en drøss med uavhengige filmer, hvor den første kom ut i 1998 og het Mewtwo vs Mew. Forskere prøver å koke sammen en ny Pokémon ved hjelp av genetikk, men alt ender bare i katastrofe. Listen over Pokémon filmer er litt lang, hele 23 animerte filmer lang, sammen med en live action film ved navn Pokémon: Detective Pikachu.

Motakkelse

Gameboy har å takke Pokémon for dens unaturlige lange livssyklus, hvorav de første fem månedene solgte Pokémon franchisen nesten 3 millioner kopier. Nintendo franchisen er gitt mange rekorder og titler av Guinness World Records, som en av verdens beste spill i historien, inkludert: Verdens Mest Suksessrike RPG, noensinne. Ifølge Wikipedia, rundt Mars 2022, solgte Nintendo til sammen 440 millioner kopier av den store spillserien sin.

Sammen med tegneseriene, filmene og Pokémon Trading Card Game (TGC), ble fort dette konseptet med våre kjære lommemonstre, en serie som kommer til å bli husket, og skrevet om i mange mange år fremover.

Kritikk

Det er ikke alltid det kan være slik at vi refererer til Pokémon som bare gull og grønne skoger, tvert i mot. Nintendo har mange ugler i mosen i denne franchisen, hvor de aktivt har valgt å hoppe over mye som ble gjort halvveis, som egentlig fortjente å bli gjort litt bedre.

Bugs og glitches, alle spillene er fulle av de, og da prater vi ikke om forskjellige Pokémon, men heller feil i koden til spillene. Alle spill har dem, men noen kunne vært unngått om ressursbruken hadde vært litt mer generøs. Istedenfor å pumpe ut et spill som ikke er ferdig (som nå er trenden om dagen), kunne de heller lagt av mer tid og ressurser til et ferdig og fullverdig spill, *host* Pokémon Scarlet/Violet. Vi vet Nintendo har nok til dette, om de bare gidder.

LES OGSÅ: Spillutviklere: Hvem står bak ditt favorittspill?

Det er mye diskusjon av fans rundt designet om valgene til skaperne rundt diverse Pokémon, fansen synes de skulle blitt kategorisert annerledes og gjort bedre, samt forskjellige områder og steder det skulle blitt brukt mer tid og detaljer på. Men igjen, dette er nok bare litt smak og behag, samt fyr og flamme som holder godt liv i serien.

Gotta Catch ‘Em All!


Det beste til Gaming

Steelseries Gaming Headset Beste Gaming Headset

Best i test Gaming Headset i 2024

Dette er vår offisielle guide for de Topp 5 Beste Gaming Headset på markedet. Vi tester og plukker ut de …
Razer Viper Ultimate Gaming Mus

Beste Gaming Mus: Toppvalgene for optimal Gaming i 2024

Har du problemer med å finne frem til hvilken gaming mus du skal ha så kan vi belyse noen gode …
Beste Gaming Tastatur 2023 og 2024 Banner

Gaming tastatur: Test av de 5 beste på markedet (2024)

Dette er vår offisielle guide for de topp 5 beste gaming tastaturene på markedet. Vi tester og plukker ut de …

Vurder å støtte oss via Patreon!
Become a patron at Patreon!