Historien om E-Sport Norge

E-Sport har noe ydmyke begynnelser her i landet. Tross høy popularitet generelt over hele rekka, tok det lang tid før det ble noe særlig utvikling av dette i Norge. Vi kan allerede dra tilbake til da spill som CS/CS 1.6, StarCraft og Warcraft III hadde digre konkurranser i utlandet. Dette var veldig populært blant Norske spillere og de var med på dette, resten av de som var interesserte fulgte også godt med på konkurransene som ble avholdt.

Norske spillere som Ola Moum aka Element (Counter Strike), Olav Undheim aka Creolophus (Warcraft III) og Jens Aasgaard aka Snute (Starcraft), var med på å forme det vi i dag kjenner som e-sport Norge og alle aktørene som er med på dette. Listen over Norske spillere er såklart nå milevis lenger enn det den var på den tid, men den gamle listen er fremdeles ganske imponerende.

E Sports Blogg

E-Sport Stadium.

Hva er E-Sport?

Enkelt forklart ligger det i ordet, e-sport. Elektronisk Sport, og kan enkelt sammenlignes med vanlig sport, bare at det tar plass på datamaskiner. Fordelen med E-Sport over vanlig sport er at det ikke nødvendigvis krever store arenaer, fotballbaner eller 5000 meter med løpebane. e-sport er skalerbart og kan variere fra å ta plass i gamingrommet og helt opp til større arenaer.

E-Sport i Norge var mangelvare frem til 2016, dette skulle Gigacon snart forandre på. Med over 3000 LAN plasser og 15.000 dagspass ble dette det største e-sport arrangementet i landet så langt.

Samlet var premiepotten på hele 250.000,- og fordelt på 8 spill ble premiene slik: 65 000 kroner til StarCraft II, 60 000 kroner til Counter-Strike: Global Offensive, 50 000 kroner til League of Legends, 30 000 kroner til Dota 2, 25 000 kroner til Hearthstone, 12 500 kroner til Ultra Street Fighter IV, 5000 kroner til Super Smash Bros Melee og 4000 kroner til Tekken Tag Tournament 2 – Kilde: Gamer.no

Det regnes grovt at e-sport ikke startet ordentlig i Norge før 2014. Startskuddet gikk ut fra selveste e-sport ligaen til Gamer.no, senere kjent som Telenorligaen og Telialigaen. Til dags dato driftes dette e-sport laget av GoodGame AS, selskapet som drifter Gamer.no.

Utdanning

Det er nå store muligheter for å ta seg utdanning, samt gå på skoler og folkehøyskoler for e-sport. Dette ble introdusert relativt tidlig, men kun som noe “gøy” en kunne gjøre på siden. Senere har dette blitt studiespesialiserende fag og det er en drøss med skoler som nå tilbyr dette, noen skoler tilbyr også e-sport som toppidrettsfag.

I 2018 ble det også åpnet Norges første senter for e-sport i sarpsborg. Planen bak prosjektet er hovedsakling å samle de som er interesserte i spill og e-sport på et og samme sted, et slags sted en kan møtes på lik linje som skjer i diverse sportsklubber, bare for e-sport. Det holdes også kursing i diverse IT-felter, samt det er fokus på generell nettvett. Du kan lese mer om åpningsdagen her.

E-Sport Arrangører

Siden satsingen til GoodGame og Gigacon er det blitt fler og fler som ønsker å la e-sport få godt fotfeste her i Norge. Som tidligere nevnt var det en arrangør som åpnet eget e-sport senter som tar for seg den mindre aldersgruppen, slik som barn og ungdom. Dette er dems hovedfokus og kan da vise veien videre for hva som er mulig innenfor e-sport.

E Sports Iskandar

E-Sports, Iskandar.

Årlige sammenkomster på spillmesser og diverse cons finner vi store og små scener hvor konkurranser holdes over noen dager. Spillexpo er nok den største vi har her med et imponerende publikum, castere og diverse lag som spiller for det meste “raske” spill som CS:GO eller lignende.

Andre litt større arrangører er LAN-Party. Gigacon slik som tidligere nevnt, The Gathering, Polar Party og andre store datatreff holder ofte større konkurranser gjennom spill som League of Legends, Dota 2, Fortnite og fler. Her blir premiene oftere litt større enn hos de små arrangørene.

Hvilke Spill?

Det er mange spill, store og små, som faller innunder e-sport kategorien. Noen er såklart litt diskutabelt, men vi har de som er hugget fast i sten. Her vil vi ta for oss de største, samt noen små titler, gamle og nye.


CS:GO

Counter Strike har vært på banen siden det ble en Half Life mod, kjøpt av Valve i 2000. Til dags dato spilles det CS:GO konkurranser verden over og er en av de mest populære e-sport kategoriene vi har. Den største premien registrert har vært på 1.5 millioner USD.

CS GO

League of Legends

LoL, som motparten sin, Dota 2, er blitt en av de største spillene innenfor e-sport. Med drøssevis av underkategorier, alt fra store til små. Tusenvis av fans møter opp til store arenaer for å se favorittlagene sine, og noen av de reiser verden over for å bli med.

League of Legends

Dota 2

Som Counter Strike gjorde, gjorde også Dota. Dette spillet var opprinnelig et custom laget kart til Warcraft III, et spill lenger ned på listen. Dota 2 har over tiden utviklet seg til å bli et av verdens største spill. Dota 2 er et av verdens beste betalte spill innenfor e-sport.

Dota2

Fortnite

Fortnite er en av nykommerene som har fått godt fotfeste i e-sport sjangeren. Men som alle nykommere er det nå usikkert på om dette spillet skal få bli med videre da det også er fler som er på banen, slik som Destiny 2, Overwatch, Valorant og fler.

Fortnite

StarCraft II

Med røtter i StarCraft, tok oppfølgeren over og ble en av de større titlene innenfor e-sport. StarCraft II holder på enda den dag i dag med konkurranser hver måned. Du finner gjerne dette ofte på strømmeplatformer som Twitch.tv

StarCraft II

Hearthstone

Blizzard er aldeles ikke nye på e-sport, og med tilskuddet Hearthstone fikk de enda en fot innenfor. Dette ble kanskje ikke verdens største spill, men er allikevel en aktiv scene i e-sport verden. MLG og Blizzcon har ofte konkurranser.

HearthStone

Street Fighter

Capcoms Street Fighter er en av spillseriene som har lengst kjøretid innenfor e-sport. Helt siden det første spillet kom ut har det blitt holdt konkurranser om hvem som er den beste spilleren. Capcom holder også eget event kalt CapcomProTour.

StreetFighter

Warcraft III

Warcraft serien er vel så gammel som tiden selv, og har hatt interne og eksterne e-sport eventer siden lansering. Men det var ikke før at Warcraft III kom på banen før ting virkelig begynte å ta av. Spillet har til den dag i dag månedlige konkurranser.

WarCraft III Reforged

Super Smash Bros

Vi vet Nintendo er litt sære når det kommer til e-sport, men det skal nevnes at Super Smash også er i denne kategorien. Nintendo selv støtter ikke aktivt dette, og er heller mer flinke til å dra ut stikkontakten på events. Men det holdes enda liv i denne tittelen av blodfans.

SmashBros

Quake

Hva er vel e-sport uten en av spillets besteforeldre. Id Software startet angivelig en av de viktigste FPS spillene i verden. Quake konkurranser holdes som regel ved Dreamhack, Quakecon og fler. Covid satte en stor stopper for dette videre.

Quake

Veien videre

E-Sport i verden, og i Norge fortsetter å utvikle seg dag etter dag. Men den videre utviklingen av e-sport her til lands vil nok være noe treg, det er tross alt litt sære nordmenn vi prater om her, og vi er ikke de raskeste til beins når det kommer til å adoptere skikker og normer som er litt utenom det vanlige.

Om utviklingen skal ta litt fart er vi alle nødt til å samarbeide på lik linje som ved tradisjonell sport. Interesse må vises og organisasjoner må stiftes. Som med fotballs NFF må også e-sport ha en form for “registerliste” i Norges Idrettsforbund. Dette har e-sport heldigvis nå fått under utvikling og kan kikkes på via idrettsforbundets nettsider.

Vi i Teknoteket mener at e-sport er og forblir en sjanger innenfor sport, selvom det foregår på datamaskiner. Det å holde barn, ungdom og voksne som brenner for dette utenfor fordi “det er ikke en ekte sport” er uhørt. Dette er snakk om samhold, ikke utestengelse.