AMD utfordrer mellomklassen med RX 7700 XT og RX 7800 XT

AMD Banner

AMD Sparker fra seg med to stk nye kort

Annonsert under årets Gamescom viser AMD oss sine to nye kort som plasseres hånd i hånd sammen med Nvidia sine RTX 4060 Ti og RTX 4070. Diss vil nok bli omtrent like populære som Nvidia sine kort i mellomklassen, og kanskje til og med ende opp et hakk over for noen pga et høyere internt minne.

AMD RX 7700 XT blir i hovedsak en direkte konkurrent til Nvidia sin RTX 4060 Ti, og det andre kortet ved navn RX 7800 XT blir konkurrenten til Nvidia RTX 4070. Prisen har enda ikke blitt satt i stein, men vi tipper vel noe som kan konkurrere godt med Nvidia sine kort, det ble nevnt 450 dollar for 7700 XT og 500 dollar for 7800 XT.

AMD Game Stream Advance
AMD Radeon 7700 XT

AMD har alltid slitt med Nvidia

Det er ingen tvil at storebror Nvidia har vært en real torne i AMD sin side, men det er slik en konkurrent skal være. En må alltid knive litt med hverandre for å styre hverandre i riktig retning, og det er ingen tvil om at teknologien ikke hadde vært slik den er i dag hvis det hadde kun vært Nvidia eller AMD alene på markedet.

AMD og Nvidia har begge to ganske forskjellige områder de satser på. Som kjent for de fleste har Nvidia sin DLSS (Deep Learning Super Sampling), sammen med raytracing. Sistnevne er teknologi som har eksistert i en veldig god stund i filmskapernes verden.

Fidelity FX Super Resolution 3 | AMD | YouTube

Fidelity FX Super Resolution 3 (FSR-3) vil være AMD sitt nye satsingsområde og skal være det som tyner ut unødvendig mange ekstra frames for den mest kresne. Denne teknologien kan også bidra mye til å gjøre gammel hardware relevant igjen der hvor denne teknologien støttes. Og for de som enda ikke har oppgradert kan dette være enda en grunn til å vente det lille ekstra.

Kanskje vi også kan få mer enn 30 FPS på det nye Starfield med FSR-3? Les saken her.

Nye kort fra AMD knuser Nvidia

De nye kortene fra AMD er det liten tvil om at er bedre enn storebror sine, slik de ofte er. AMD har ofte bedre hardware enn Nvidia, men har relativt dårligere software og optimal støtte fra nye spill. Av den enkle grunn så henger de ofte litt mer etter. Eller?

Dette er kanskje ikke grunnen nå til dags med mindre du skal drive med flisespikkeri. Klart har Nvidia større støtte og flere spill som fokuserer på raytracing, men hvor godt fungerer det egentlig om du ikke har en av de to råeste kortene fra Nvidia, jo, egentlig ikke så godt.

Under vil vi se hvor mye Nvidia RTX 4070 og AMD sitt nye RX 7800 XT holder seg i de samme testene under samme forhold. Her testes det i 1440p på de høyeste innstillingene, og vi kan lett se at AMD danker ut Nvidia på ganske mange områder. AMD er oftest kjent for å ha litt billigere hardware enn Nvidia, så her kan du gjøre noen gode kjøp om du tenker på nye kort.

AMD Fps Test
AMD Fps 1440p Max Settings

En hard kamp fremover for AMD

Beklageligvis kommer nok alltid AMD til å henge litt bak storebror Nvidia når det kommer til grafikk kort. Dette har nok med markedsstrategi og satsingsområdene til AMD, en kan ikke være best på begge deler. Men det betyr aldeles ikke at AMD kan legge seg ned i fosterstilling helt enda, vi trenger AMD for å holde både Nvidia og Intel på ballen, for er det ingen konkurranse er det heller ingen god utvikling.

AMD Rays
AMD Raytracing

AMD har sjeldent vært førstevalget når det kommer til prosessor eller skjermkort, men det er et sabla godt andrevalg for de som ikke ønsker å betale “premium” for en oppgraderingspakke. AMD fungerer kjempegodt for gaming og oppgavene en klarer å kaste på de i en PC. Ikke glem at AMD også har ray tracing, men det er lite støtte for det der ute.

Vi får se hvordan de nye kortene til AMD gjør det ved lansering, og forhåpentligvis går det litt bedre enn Nvidia sine nylige takras. Snakk om å skyte seg selv i foten med lanseringen av nye kort som var en nedgradering fra forrige generasjon, pinlig.

Vurder å støtte oss via Patreon!
Become a patron at Patreon!