Blizzard drepte MMORPG-sjangeren for alle utviklere

World of Warcraft MMORPG Banner

De fleste har fått med seg hva World of Warcraft er, også kalt WoW. Til og med våre besteforeldre på 70+ vet hva dette spillet dreier seg om, og eller har hørt det navnet nevnt i en setning før. Og det er dette vi skal snakke om i dag, et spill som blåste alle andre MMORPG av banen, med stil.

Som dere vet var, og fortsatt er World of Warcraft et enormt suksessrikt og populært MMORPG til den dag i dag. World of Warcraft ble lansert av Blizzard Entertainment i 2004, og er nå oppe i expansion pack nummer ni for øyeblikket, med den siste som heter Dragonflight, lansert i 2022.

I World of Warcraft kan spillere logge seg på spesifikke servere publisert av Blizzard for å lage seg sin egen karakter. Etter du har gjort dette kan du nyte spillet sammen med tusenvis av andre eventyrere, lage guilds, forme grupper og raids, gjøre PvP, samle på mounts og rett og slett koble av fra det virkelige liv. I World of Warcraft er det ingen som bestemmer over deg, du er din egen sjef, og du kan gjøre omtrent akkurat hva du vil, innenfor spillets rammeverk da såklart.

Vi får aldri et “annet” World of Warcraft igjen

Vi skal stille et eneste hovedspørsmål om hvorfor vi sier at World of Warcraft er den siste i linja av sitt slag. Har det kommet ut noe som har kunnet konkurrere med World of Warcraft siden lansering?

Det er straks tyve år siden denne bautaen kom ut, og ingen har vært i nærheten av å kunne måle seg med hva World of Warcraft ble for spillerne. Det massive arbeidet, samt timingen Blizzard Entertainment hadde og gjorde på forhånd når spillet ble lansert er også mildt sagt imponerende.

Noen av de andre årsakene til hvorfor World of Warcraft er den siste store MMORPG-en kommer i et meget stort mangfold, og vi skal ta for oss de fire punktene vi synes er de viktigste.

Det sosiale aspektet

Året er 2004, og PC-en er fortsatt enda ung. Internett vokser eksponensielt, og de fleste barn, ungdommer og voksne har akkurat startet å bli komfortable med denne nye underholdningsmaskinen i hus. Vi bruker MSN, AOL, mIRC, og andre tjenester for å prate sammen via internett. Vi lærer oss enda å bli sosiale over distanse, og MMORPG er enda veldig nytt.

På forhånd har allerede noen kjemper banet vei for det beistet som skal ta over alt. Ultima Online, EverQuest og Runescape er noen av de viktigste her, og vi er hekta på det. De sosiale programmene innbakt i et spill er den nye måten å være sosial på, og millioner av mennesker verden over gjør det daglig.

I 2004 er det er to meget viktige MMORPG som kommer ila kort tid. Disse to er World of Warcraft, og EverQuest II. Det sistnevnte spilte jeg i 5 år før jeg hoppet over til WoW-toget, og jeg elsker å mimre om de gode gamle dagene i EQ2.

Sakte men sikkert begynner World of Warcraft å dominere MMORPG markedet, og det blir et verdensfenomen uten like. De som slet med å finne sin plass i vennegruppa, de som følte seg utenfor, og de som hang bakpå med det sosiale, har nå funnet en utvei. De barna og voksne som snublet med hodet først inn i en verden der PC var hovedfokus, fant også ut at World of Warcraft var verdt å prøve. Noen har sittet fast i spillet siden lansering, og noen kommer tilbake når det klør som verst.

For mange om beinet

Hvem skulle tro at spillmarkedet kunne vokse seg så stort, og hvem skulle tro at så mange fikk seg jobb med det de elsket aller mest på denne jord. Den tanken hadde i hvertfall ikke vi tilbake i 2004.

Poenget er, at nå som spillmarkedet har blitt så stort som det har blitt, gjør at det er for mange spillprodusenter om beinet. Skal en nå prøve å appellere til publikum med et MMORPG, sier vi bare lykke til. Spillmassen nå om dagen er for spredt, og det er for mange spill å velge mellom.

Et MMORPG krever mye ressurser å utvikle, og å fortsette å drifte, så om du skal lansere noe så må du også være rimelig sikker på at det vil slå an. Hvordan kan man konkurrere med noe som har hatt 19 år kjøretid i markedet? Har du svaret, må du gjerne si i fra.

Etterspørselen er forsvunnet

Tiden da MMORPG enda var «Hot Topic», er langt forbi. Mange har prøvd siden, og mange har feilet siden. Vi på kontoret har tenkt litt, og en av hovedgrunnene til at hvorfor MMORPG ble så populært som det ble tilbake på den tiden har vi allerede nevnt, det var det sosiale.

Det var på den tiden utvikling av det sosiale på internett traff riktig, det var en tid der gaming begynte å bli sosialt akseptert. Det var da spillprodusentene fikk en brilliant idé, det var da de fant ut at dette kunne kombineres.

Vi samlet oss alle foran de nye MMORPG-ene våre, og ble sittende der. Og etter Blizzard Entertainment traff gullfuglen, var det ingen som kunne stoppe de. Etterspørselen for nye MMORPG forsvant, og de som prøvde desperat å følge i Blizzard sine fotspor, klarte ikke oppgaven.

Utviklingen av et MMORPG

MMORPG er den spilltypen som er en av de mest krevende å utvikle. Når Blizzard Entertainment holdt på med utviklingen til World of Warcraft hadde de 500 ansatte på kontoret. Etter lanseringen i 2004 vokste selskapet til 4.600 stykker før 2009 var omme. Til sammenligning så var det bare ca 80 utviklere som jobbet for Valve når de holdt på med Half-Life 2 arbeidet.

World of Warcraft MMORPG

World of Warcraft er fortsatt relevant

Utrolig nok er World of Warcraft fortsatt like relevant den dag i dag. Og Microsoft Activision Blizzard? De gjør fortsatt en fenomenal jobb for å holde en av deres viktigste melkekuer i drift.

Jeg husker fremdeles øyeblikket jeg åpnet World of Warcraft for første gang. Den poppende og særegne grafikken man allerede kjente fra Warcraft-serien. En leken stil som kan minne veldig om tegneserier, men som fremdeles er seriøs og forteller en storslagen historie som man dypt kan engasjere seg i. Det er som å kikke på et kjent maleri, det tar deg ikke mer enn et halvt sekund før du ser at dette er noe fra Blizzard.

Musikken som traff meg var som om jeg fortsatt der jeg slapp sist gang jeg fyrte opp Warcraft III, et episk mesterverk uten sidestykke. De lett gjenkjennelige trommene og rytmene, og et enormt symfoni-orkester som fikk lage noe som skulle bli så populært.

LES OGSÅ: Norske World of Warcraft-spillere i trøbbel.

Det var familie og venner som fikk meg til å bli med på World of Warcraft, vi skulle spille sammen, gjøre dungeons og raid sammen. Hver dag jeg kom hjem fra skolen og startet spillet var en gledens dag. Det å kunne ha det gøy sammen med alle rundt meg, ha det sosialt og samtidig drive med det jeg synes er aller best i verden, er det jeg fortsatt setter høyest den dag i dag.

I følge nettstedet mmo-population.com, har World of Warcraft fortsatt over 163 millioner aktive spillere på verdensbasis. Og det ser ikke ut til å dø ut i den nærmeste fremtid. Hvis du også tenker på det faktumet at over 30 millioner mennesker fremdeles spiller Classic-versjonen, så har ikke World of Warcraft gått ut på dato.

Kontra de fleste av konkurrentene på markedet.

World of Warcraft var den riktige arvtakeren til Warcraft III, og Blizzard Entertainment skapte historie.


Det beste til Gaming

Steelseries Gaming Headset Beste Gaming Headset

Gaming headset: Test av de 5 beste på markedet (2024)

Dette er vår offisielle guide for de Topp 5 Beste Gaming Headset på markedet. Vi tester og plukker ut de …
Razer Viper Ultimate Gaming Mus

Gaming mus: Test av de beste på markedet (2024)

Har du problemer med å finne frem til hvilken gaming mus du skal ha, så kan vi belyse noen gode …
Beste Gaming Tastatur 2023 og 2024 Banner

Gaming tastatur: Test av de 5 beste på markedet (2024)

Dette er vår offisielle guide for de topp 5 beste gaming tastaturene på markedet. Vi tester og plukker ut de …

Vurder å støtte oss via Patreon!
Become a patron at Patreon!