Er ekstrautstyret til konsollens dager over?

Nintendo 64 Super Nintendo Spill Ekstrautstyr

Ekstrautstyr og utviklingen rundt spill, datamaskiner, konsoller siden 80-tallet har vært en av de raskest voksende og mest interessante industriene for menneskeheten, spesielt for oss gamere. Selv var jeg vel rundt 6 år da første konsoll kom i hus – en Super Nintendo med Super Mario World, kun 2 år etter EU realease. Helt siden har jeg vært fortapt i denne fantastiske verdenen som bare gir, og gir.

Nintendo Super Mario World
Super Mario World | Nintendo 1990 – 1991

Spillhistoriens mest kjente dingser og ekstrautstyr

Det er ikke alle typene ekstrautstyr som blir med i denne artikkelen på dette øyeblikket, men det vil eventuelt være rom for å legge disse til senere. Særlig Eye Toy til Playstation, diverse ekstra til Rock band, samt ratt og pedaler til andre spill.

NES Zapper

Vi må tilbake til NES for å introdusere den første “dingsen” jeg aldri fikk, og jeg skjønte ikke hvorfor før mange år senere. Hvem kan vel klandre et barn for å ikke forstå hvordan økonomi fungerer, og hvorfor man ikke kan få alt man peker på. Dingsen jeg prater om er, selvfølgelig, den unektelig kule NES Zapperen.

Nintendo Zapper
NES Zapper | Nintendo

NES Zapperen ble originalt sluppet til Famicom i 1984, og ble relansert sammen med NES spillkonsollen i 1985 når den kom til Nord-Amerika. Designet for å etterligne en Revolver, skapte denne store overskrifter og nyheter ved lansering. Ekstrautstyret til NES-en var kompatibelt med en rekke spill, slik som Duck Hunt, Wild Gunman, Hogan’s Alley og mange fler.

Amerikanerne valgte dog å redesigne dette skytevåpenet av plastikk. Årsaken til revisjonen er pga at våpenloven på den tiden krevde at lekevåpen ikke skulle se ut som et ekte våpen.

Duck Hunt og NES Zapperen var på toppen av ønskelisten til mange barn, men hos meg kom nissen aldri med dette.

Nintendo Duck Hunt
Duck Hunt | Nintendo

GameBoy Pocket Camera & Printer

Dette snertne og gøyale ekstrautstyrtet til den infamøse GameBoy ble først lansert i Japan i 1998, slik alt fra Nintendo gjorde back in the days. Dette utstyret var ment som en extension til Mario Artist, samt primært å være et leketøy for barn. Kameraet tok hovedsaklig bilder i gråskala, og lot deg redigere dette på GameBoy så du kunne ordne med dette senere i Mario Artist, eller printe det ut via printeren til GameBoy. Denne saken printet med termisk papir, slik som vanlig kvitteringsruller fungerer. Dette var peak teknologi og prestisje i 1998, men kanskje bare for oss som var barn på den tiden.

GameBoy Printer Camera
GameBoy Camera & GameBoy Printer | Nintendo

Ekstrautstyret til Nintendo 64

Da supernyheten Nintendo 64 ble lansert i 1996 revolusjonerte den markedet, og brakte med seg et skifte i spillindustrien vi sent skal glemme. Skiftet fra dårlig 3D på en konsoll som den egentlig ikke var designet til, og over til en dedikert 3D maskin, var et stort skritt inn i den fremtiden med spill som Zelda, Ocarina of Time, Banjo Kazooie, Mario 64, Golden Eye og fler. Nintendo 64 hadde en drøss med ekstrautstyr, men vi tar for oss de tre viktigste – Expansion Pak, Rumble Pak og Transfer Pak.

Nintendo 64 Memory Expansion Pak
Nintendo 64 Rumble Pak
N64 Transfer Pak scaled

4MB Memory Pak

Memory Pak var det noen få spill som krevde, men resten av spillene hadde også godt av denne lille dingsen da “intern” RAM på konsollen økte opp til 8MB. Absolutt et pluss å ha for alle konsoll-gamere på den tid.

Rumble Pak

Navnet sier seg selv her igrunn, de fleste vet og kan tenke seg til hva denne lille dingsen gjorde. N64 spillingen ble et hakk mer immersive når kontrollene ristet ved interaksjon i spillene.

Transfer Pak

For mange var denne en game-changer, her fikk du lov til å spille GameBoy spill på konsollen din. Dette var guttedrømmen for de som gikk over fra GameBoy til N64, og fremdeles hadde alle spillene i skuffen. Pokemon Red var det desidert mest brukte her i gården.

Ekstrautstyr og PlayStation snacks

Playstation og Sony har også gitt oss en salig gryte av kult og brukbart ekstrautstyr til konsollene sine. Alt fra memory cards, trådløse kontrollere, mikrofoner til Sing Star, Gitar og Trommer til Rockband / Guitar Hero og helt frem til imponerende VR teknologi nå med Playstation VR2. Nå skal det også nevnes at Xbox også hadde Guitar Hero / Rockband, og mye av det samme som Sony. Vi tar for oss noen av de viktigste her. Sony var en ekstremt viktig spiller for industrien vi nå er godt kjent med. Nyskapende titler som Final Fantasy, Tekken, Crash Bandicoot, Metal Gear, Gran Turismo og en rekke andre gjorde barndommen til millenials generasjonen ekstra spennende.

Gh3 2D00 337 2D00 610

Singstar

Singstar skapte en flodbølge av sure stemmer og karaokefester uten like. Dette fenomenet ramponerte ukontrollert i mange år før det “endelig” tok slutt. Jeg kan med stolthet si at jeg deltok i denne ved å skrike som en skutt kråke på diverse ungdomsklubber.

Rockband

De som har vært innom Rockband eller Guitar Hero vet hva bildet viser. Denne verdenskjente trenden holdes fortsatt gående av de mest lojale spillerne dette fenomenet kapret. Det er unektelig at dette spillet har vært med på å utvikle unge og eldre musikerspirer.

PSVR2

Selskapets nå største bragd– PlayStation VR2. Dette headsettet lar deg rømme inn i en helt annen virkelighet hvor du kan oppleve skrekk og gru eller de vakreste eventyr. Er du en som aldri har prøvd VR før? Da har du virkelig gått glipp av en uforglemmelig opplevelse.

Ekstrautstyr til Xbox og Microsoft

Selvom det er en drøss fler konsoller, og tonnevis med ekstrautstyr ser vi oss nødt til å avslutte med en av de største i konsollverdenen. Storspilleren og følgesvenn gjennom vanskelige tider for mange, så skal de og ha all anerkjennelse for det de har oppnådd siden start. Det å komme hjem etter skolen for å sette seg sammen med vennene sine i en session som varte fra ettermiddag til kveld, var alt for ganske mange av oss, vi var hooked. Episke titler som Halo, Fable, Splinter Cell og Star Wars: Kotor ble Xbox til en udødelig klassiker.

Xbox Kinect

Vi starter med det Xbox kanskje er mest kjent for, nemlig Kinect. Denne lille dingsen var kanskje den mest avanserte teknologien for dens tid, og brukes av mange enda, inkludert spillutviklere. Lansert i 2010 ble kameraet fra Xbox raskt en hit i mange hjem. Kontrollen består av et kamera og en mikrofon, dette gjorde den til mange sitt prefererte kommunikasjonsmedium via konsollen. Kinect ble avsluttet i 2017 da det ikke ble laget nok spill som utnyttet denne enheten.

Sniper Scope Light Rifle & Shotgun / Stealth Scope

En av de mer nisje-klenodiumene vi har vært borti, må nok være denne formen for satsing fra Team Green. Utgitt i 2003 og kun kompatibel med CRT-Tv, også slik NES Zapperen, var dette produktet rimelig kort historie. De få spillene vi vet virker til dette klenodiumet er House of the Dead 3 og Silent Scope Complete. Var du en av de heldige som fikk oppleve dette produktet vil vi gjerne høre historien din.

Sniper Scope 1

Controller-Bonanza

Xbox-Kontrolleren er vel den det finnes mest variasjoner av, selvom PlayStation muligens havner på en god andreplass. Alt fra uoriginale ripoffs til kontrollere med innebygd tastatur, har dette produktet det meste av variasjon. Xbox-Kontrollen har gått gjennom mange revisjoner siden release, noen bedre enn andre såklart, men stort sett alltid behagelig og ergonomisk, slik vi forventer av en konsoll-produsent.


Det beste til Gaming

Steelseries Gaming Headset Beste Gaming Headset

Best i test Gaming Headset i 2024

Dette er vår offisielle guide for de Topp 5 Beste Gaming Headset på markedet. Vi tester og plukker ut de …
Razer Viper Ultimate Gaming Mus

Beste Gaming Mus: Toppvalgene for optimal Gaming i 2024

Har du problemer med å finne frem til hvilken gaming mus du skal ha så kan vi belyse noen gode …
Beste Gaming Tastatur 2023 og 2024 Banner

Beste Gaming Tastatur: Topp 5 valg for optimal spillytelse i 2024

Dette er vår offisielle guide for de Topp 5 Beste Gaming Tastaturene på markedet. Vi tester og plukker ut de …

Vurder å støtte oss via Patreon!
Become a patron at Patreon!