Vi er hekta på Factorio igjen

Factorio Banner

Som en ensom ingeniør strandet på en ukjent planet, er det opp til deg selv (og kanskje noen venner) å finne ut av hva som egentlig foregår her. Her må du bruke dine ferdigheter for å kunne overleve, utforske og bygge komplekse produksjonslinjer fra bunnen av.

Factorio er et ganske nisje spill som tilbyr dype opplevelser for spillere som elsker å overkomplisere ting, for her er det lite grenser på hvor detaljstyrt du kan gjøre det. Hovedmålet i Factorio er å bygge et enormt produksjonsanlegg for å automatisere utvinning, produksjon og transport av ressurser, og alt dette må du gjøre mens du beskytter deg mot de farlige «Biters».

Spillet kombinerer elementer fra byggespill, logistikkutfordringer og forsvarsspill på en rimelig unik måte. Factorio kom ut i fullversjon den 14. August i 2020 til PC, men har vært i «Early Access» siden den 25. Februar, 2016. Factorio er utviklet og publisert av Wube Software. I senere tid har også spillet blitt lansert på Nintendo.

Factorio Oil

Factorio kaster deg inn i gameplay

Uten å vite hva du begir deg på når du starter spillet for første gang, er Factorio heller ikke så interessert i å vise deg hva du skal gjøre. For vår del er dette gull verdt, for her må nysgjerrigheten og kreativiteten din få lov til å snuse seg frem. Det som Factorio vinner på i dette tidlige stadiet er at du ikke blir bombet med unødvendig informasjon. Her er det kun deg selv, din inventory og noen få oppskrifter du skal følge for å komme deg i gang. Fiendene regner de med at du holder deg unna i første omgang, men i tilfelle rottefelle så har du en pistol og noen få skudd om uhellet skulle være ute.

LES OGSÅ: Hvordan å bygge din egen PC – En komplett guide for nybegynnere.

Det å komme seg i gang tar ikke så lang tid, men du er nødt til å utforske ved å trykke på ting og å samle ressurser for å se hva du kan gjøre med de. F.eks det å lage fire stk «Burner Mining Drill» og vende de mot den andre parten i en firkantformasjon er en fin måte å skaffe seg “uendelig” med kull i starten av spillet. For om du har lyst til å komme deg litt kjapt i gang er du nødt til å “håndmate” alle de andre prosjektene dine, slik som jern og kobbersmelting.

Etterhvert som du får laget mere produksjonslinjer så går det lettere og lettere og arbeidet blir ikke så “hands on”. Men pass på, om du ikke gidder å bruke tid på oppsettet ditt så blir det fort ueffektivt og tungvint.

Factorio Oil

Strøm er en viktig del av Factorio

Uten strøm kan du bare glemme å lage fabrikk, og som alt annet, bruker du ikke tid på dette kommer det til å bite deg i baken fortere enn du aner. I starten må du holde deg til damp, men setter du dette opp riktig er ikke det noe problem i det hele tatt, damp er noe du kommer til å bruke i en god stund fremover, så bruk god tid.

Feilberegner du her og strømmen din ender opp med å stoppe så kommer det til å ta lang tid før du får alt opp å gå igjen. Uten strøm fungerer ikke den elektrifiserte innhøstingen av kull, og har du ikke kull har du heller ikke damp. Du ser fort hvor dette ender.

LES OGSÅ: En enkel guide til din neste Powerbank.

Som tiden går kan du gå over til solceller og batteridrift. Pass på å regne deg frem til hvor mange solceller du trenger for å fylle et batteri, sett gjerne av store områder, for dette tar fort plass. Solceller er fort noe du kan bruke helt til slutten av spillet, men er du interessert og heller liker å bruke mindre plass så kan du etterhvert bytte til atomkraft ved utvinning av uranium.

Factorio Oil

Factorio blir vanskeligere som tiden går

Jo mer tid som går jo mer tid får biterne på seg til mutere og å utvikle seg til farligere versjoner av dem selv. Tenker du ikke på å aktivt ta hånd om de som er rundt basen din, kommer de til å smadre alt du eier og har ila kort tid.

Bitere er veldig følsomme for forurensingen som fabrikken din lager, og når de først får ferten av deg så vil de ikke stoppe angrepene sine før basen din er tatt hånd om. Pass på å lage store murvegger med riktig type våpen, slik at de ikke rekker å ødelegge for deg. En lur måte å forhindre dette på er å bruke litt tid på å rusle rundt med større våpen og granater slik at du kan ødelegge basene i nærhet av fabrikken din.

Hvis du har brukt 15-20 timer på basen din, og du enda ikke har utviklet deg frem til laser og eller flammekastere kan du egentlig bare si natta og starte spillet på nytt. I dette stadiet er biterne så kraftige at de vil komme seg gjennom forsvaret ditt ila kort tid. Igjen, bruk tid på riktig utvikling og oppsett slik at biterne ikke blir et permanent og slitsomt problem.

Factorio Oil

Utviklingstreet og kravet om ressurser blir drøyt

I det tidlige stadiet av Factorio er kravet om ressurser egentlig ganske behagelig, ting koster gjerne ikke så mye og det tar relativt kort tid for å lage en produksjonslinje. Men etterhvert som tiden går så vil du støte på nødvendige produkter som koster 10 stk av den enkle produksjonslinjen du allerede har laget. Og slik går linjene. Plutselig må du ha 5 stk linjer som lager en enkelt ting, for så å ha 3 stk linjer som må lage en annen ting for å endelig få den siste linja til å lage den ene tingen du trenger. Dette er egentlig Factorio i et nøtteskall, og det er det som gjør det så moro.

LES OGSÅ: Topp 10 Beste Spill vi forventer blir store i 2024.

Hold tunga rett i munn, og bruk tid til å planlegge. Dette er en av nøkkelordene og en erfaring vi har tatt med oss når første runde var ferdig. Gjør du ikke dette blir fabrikken din til et levende mareritt av forvirrende produksjonslinjer og bånd som fort ligner spaghettien du hadde til middag. Gjerne sett av dedikerte områder der hvor du f.eks kun lager elektronikk, og eller lag en produksjonslinje fra start til slutt i ett og samme sted. Valget er ditt, men hold det så ryddig som du kan.

Forskjellige scenarioer i Factorio

Når du er blitt kjent med systemene Factorio har å tilby, og et vanlig spill ikke er en utfordring for deg lenger så kan du få bryne deg på forskjellige scenarioer. Dette er vanskelige ferdig oppsatte kart, gjerne med satte regler og grenser. Ditt eneste valg for å overleve er å følge disse, og bruke kreativiteten så langt det går.

På disse kartene er gjerne plassen der du får bygge fabrikken din på ekstremt beskjeden, eller så er fiendene mange og du må prioritere forsvar i et tidligere stadie enn det du er vant med. Uansett er disse et veldig godt tillegg for deg som ikke ønsker å avslutte Factorio helt enda.

Factorio Oil

Factorio er et herlig og komplisert spill

Kjærlighet for automatisering, roboter, fiender, produksjonlinjer, togsystemer, atomkraft, nesten uansett hva du søker så har Factorio det meste. Dette er et spill vi ofte kommer tilbake til, og vi er vel nesten halvveis til tusen hvis man skal telle timer.

Om du har lyst til å bare ta det med ro og ta det i ditt eget tempo kan du også bare justere litt på innstillingene på ditt neste kart, og vipps så har du 10 ganger mer ressurser du kan leke med på ett og samme sted. Eller om du har lyst på et kart som er et rent helvette så kan du også det, valget er ditt og hviler i dine hender på hvordan du ønsker neste spillopplevelse.

Factorio får lett «10/10 Would Play Again» fra oss, og dette er et spill vi kommer til å vende tilbake til. Factorio er perfekt for multiplayer, så om du har en venn med samme spillsmak som deg, og eller fler, så er det bare å kjøre på. Om vi ikke husker feil er vel grensen for samtlige spillere på et kart rundt 500stk, så om du vil så kan du, men regn med litt lagg.


Siste Nyheter

Call of Duty Black Ops 6

Nytt Call of Duty fra Activision

Tittelen blir Call of Duty: Black Ops 6 og vil ha verdenspremiere den 9. juni via Xbox-Direct, og stjeler showet …
Oppgraderingspakke

Best i test oppgraderingspakke til Gaming PC i 2024

En oppgraderingspakke til en eksisterende gaming-PC er ideell for den som ønsker en kraftigere og mer moderne datamaskin uten å …
Deadlock

Valve sitt nye Deadlock er avslørt

Det har gått rykter om det neste spillet fra Valve i evigheter, og i går så det ut til at …

Vurder å støtte oss via Patreon!
Become a patron at Patreon!