Vi tar et tilbakeblikk på Final Fantasy VIII, en av fortidens beste
Aller først skal vi ta litt generelt om Final Fantasy VIII, og vi vil også automatisk snakke om remastered versjonen også i denne artikkelen, samt nummerere tittelen. Det var i Februar 1999 Final Fantasy 8 først kom på markedet, originalt sluppet av Squaresoft men via litt andre parter til forskjellige land tilbake på den tiden. Originalt ble det sluppet til Playstation 1, men også senere til Windows på PC.
Final Fantasy 8 er et historiebasert enspiller eventyr lokalisert i det svære Final Fantasy universet. Denne gangen er vi i en verden hvor det finnes 5 store landmasser, Esthar, det aller største, Galbadia, nest størst og Trabia. Balamb er det aller minste, og resten av landmassene er ikke navngitt. Det er to stk «factions» som deler landene, og disse er Esthar og Galbadia.
Final Fantasy VIII sin spede start
Første gangen jeg startet Final Fantasy VIII på min PS1 var det egentlig lite jeg skjønte, det var absolutt ingen forventninger til hva et spill var på den tid, og en lærte seg å ta det man fikk. Det spiltes av en meget vakker intro som egentlig ikke ga så mye mening, enda. Enda mer filmsekvenser ble spilt av, og denne gang var det full action, det var jo de folka jeg hadde sett på coveret, fett!
LES OGSÅ: Black & White – En historisk skatt.
Etter alt var omme våknet til slutt hovedprotagonisten, Squall, opp i senga etter å ha blitt banka opp av den “onde” karakteren og motparten Seifer. Disse to viste seg da å være rivaler gjennom resten av spillet, hvem ville gjettet.
Litt om og men etter får du omsider lov til å rusle rundt i det som viser seg å hete Balamb Garden, dette er en skole for ganske mange elever som studerer seg frem til å bli «SeeD» kandidater. SeeD er en slags leiesoldat, eller militær om en vil, og kan bli ansatt av diverse som trenger assistanse til forskjellige oppdrag, gjerne farlige. Final Fantasy 8 er ikke så meget glad i å leie hånden din rundt gjennom spillet, så her må du utforske en del på egenhånd før du omsider finner riktig sekvens og personer som er gjeldende for spillets naturlige progresjon.
Er du lille meg på 11 år her så vet du at vi nå skal bruke ganske mange hundre timer for å runde spillet. Og skal jeg si deg en ting, så var det det at jeg aldri gikk lei. Final Fantasy 8 var en av de spillene som bare fortsatte å gi uten ende, det var alltid noe gøy å sette fingrene i.
GF «Guardian Forces»
Det tar ikke så lang tid etter en er kommet seg litt inn i spillet før man skal på oppdrag sammen med en av de andre protagonistene, og dette er en dame ved navn Quistis Trepe, en av lærerne på skolen. Dere skal utforske en av de lokale hulene og få tak i din første GF, Guardian Force. Dette er skapninger med overnaturlige krefter og vil være en av dine viktigste kompanjonger.
Den første karen du møter på etter litt slåssing og rusling rundt i hula er selve Ifrit, og for de som er kjent i Final Fantasy universet vet en godt hvem dette er. Han er en fire elemental, kongen av ild, og alt som har med dette å gjøre.
Jeg sa at Ifrit var din første GF, dette var egentlig litt tull, men også litt sant. Final Fantasy 8 kan være ganske meget å bite over ila de første timene, så jeg regner egentlig med at det ikke er før nå du har begynt å kanskje få dreisen på litt ting. Din egentlig første og andre GF er nemlig et par stykker som går ved navnet Quezacotl og Shiva, en thunder elemental og ice elemental.
Uansett er disse skapningene med deg fra første stund, og skal vise seg å være dine viktigste medspillere. Om du skal spille gjennom selv anbefales det sterkt å bruke lang tid på å optimalisere, samt gjøre disse sterkest og høyest level som mulig. Tro meg, du får godt igjen for det ved senere anledning.
Til sammen er det 22 stk GF du kan samle på, noen aktive og noen passive. De aktive kan du styre litt selv om når de kommer frem på skjermen og gjør det de skal, mens de passive kommer når de selv ønsker. Deles det opp er det 6stk passive og 18 aktive.
Aktive Guardian Forces:
- Quezacotl
- Shiva
- Ifrit
- Siren
- Brothers
- Diablos
- Carbuncle
- Leviathan
- Pandemona
- Cerberus
- Alexander
- Doomtrain
- Bahamut
- Catuar
- Tonberry
- Eden
Passive Guardian Forces:
- Odin
- Gilgamesh
- Boko
- Moomba
- Phoenix
- Minimog
Alle GF er forskjellige og har sine særegne angrep, det som kan bli litt irriterende i lengden er at du må se på hele sekvensen til en GF når den skal angripe. Dette kan ta litt tid om du ofte er i kamp. De forskjellige GF du kan samle på må hentes fra ganske mange unike og vanskelige fiender eller steder, og går du glipp av en ifht progresjonen du er på så har du mistet den for alltid, litt irriterende, men du trenger ikke absolutt alle.
Final Fantasy VIII Remastered
For de som har fått det med seg har Final Fantasy VIII fått seg en veldig god remastered versjon, her får du tilgang på noen saker som er meget kjekt å ha om tiden ikke helt strekker til.
Først og fremst kan du spille dette via Steam på Windows og ha en del bedre grafikk enn det vi fikk i de gamle PS1 dagene. Det er fortsatt ganske firkanta, men spør du meg er dette en klar oppgradering. Vi får også tilgang på en meget kjekk funksjon, nemlig det å skru hastigheten på spillet opp til turbo. Dette hjelper veldig godt når en er drit lei alle GF kampsekvensene, og eller bare har lyst til å komme seg litt kjappere gjennom et parti, eller playthrough nummer to.
En annen ting du kan gjøre, når du er møkk lei av å slåss og bare rett og slett ønsker deg en liten pause fra alle fiendene er bare å skru det av. «No Encounters» modusen er gode greier, men jeg brukte den aldri selv.
«Battle Assist» er den tredje og siste ekstrafunksjonen du får i Final Fantasy VIII Remastered og anbefales egentlig ikke, dette er en ren juksekode og fjerner all form for vanskelighetsgrad. Sliter du på et sted eller med en boss vil jeg heller anbefale deg å ta den tunge veien. Slåss mer, level up, git gud.
Hovedoppdraget i Final Fantasy VIII
Som i alle spill så har du gjerne et hovedoppdrag, et endgame du skal kjempe deg fremover til. I Final Fantasy 8 er dette å bekjempe en skapning kalt Ultimecia, denne “berta” her treffer du på 3 ganger gjennom spillet.
Men selve veien for å komme deg til siste boss kan jeg bare beskrive som helt fantastisk, dette er et gjennomtenkt og unikt spill som var meget foran teknologien på denne tiden. Final Fantasy 8 var heftige saker, og de som spilte det tror jeg kan si seg enig i min mening.
Jeg kommer ikke til å røpe mye av historien her, men du kommer til å møte på mange kompanjonger som ønsker å bli med deg på 18 år gamle Squall sin reise. Her har vi to kategorier, permanente og temporære.
Permanente kompanjonger, inkludert hovedprotagonist:
- Squall Leonhart
- Zell Dincht
- Selphie Tilmitt
- Quistis Trepe
- Irvine Kinneas
- Rinoa Heartilly
Temporære kompanjonger:
- Ward Zabac
- Seifer Almasy
- Laguna Loire
- Kiros Seagill
- Edea Kramer
Gjennom spillet får du spille alle disse og lære en del av deres bakgrunnshistorie, og tro meg, det er nok av det. Som alle GFs har også alle karakterene hver sin greie og hvert sitt våpen, alle er meget unike og tar med seg noe brukbart til kampens hete. Selvfølgelig er noen litt bedre enn de andre, men dette finner du fort ut av på egenhånd, dette er tross alt ingen walkthrough, guide eller wiki.
Er det noe jeg skal anbefale her er at første playthrough, om du har tid, gjør du helt på egenhånd. Spring rundt, utforst og gjør alt som du tror at spillet ønsker du skal gjøre. En står kanskje litt fast her og der, men om du sliter så vet jeg at du ikke har lest samtalene mellom karakterene godt nok. Dette er Final Fantasy, og leser du ikke så kommer du til å slite.
I andre playthrough kan du gjerne finne frem en guide for å få tak i de tingene du gikk glipp av, og var du like smart som meg så plukket du kanskje ikke opp det viktigste objektet du trenger for å ta siste boss, nemlig Holy War.
Kortspill i Final Fantasy VIII
En annen litt morsom ting du kan gjøre i Final Fantasy 8 er å spille kort, dette er grisepopulært over alt og du kan spille kort med de fleste. Pass på å gjøre deg kjent med reglene, for taper du så går også de beste korta dine, mange av de får du ikke tak i igjen.
En tror kanskje ikke at dette er så veldig viktig, men spiller du ikke kort helt fra starten av så går du glipp av mye bra items. Du kan nemlig gjøre om kort til brukbare ting, og det vil spare deg ganske mange timer slik at du slipper å bruke «Draw» funksjonen. Draw er en ability en kan bruke med alle karakterene dine og gjør at du skaffer deg diverse items fra fiender eller andre hentepunkter. Dette får du en god introduksjon til ila starten av Final Fantasy 8. Skulle ønske jeg fant ut av dette i tidlig alder.
Reisen gjennom Final Fantasy VIII
Final Fantasy 8 er en historie fortalt gjennom et spill, dette er noe av det mest kreative universene jeg noensinne har vært borti, og jeg kommer aldri til å glemme mine sene og tidlige netter og dager før siste boss endelig var bekjempet. Jeg tror min første save var på rundt 300 timer, her tok jeg meg god tid for jeg hadde ingen tanke om å ta siste boss uten å få alle karakterene og guardian forces til max lvl.
Grafikken er kanskje noe utdatert, det er tross alt et PS1 spill vi snakker her, men om du kan se forbi alle firkantene og de tydelige pikslene så har du det jeg synes er et av verdens beste spill. Mulig noe biased her fordi jeg vokste opp med det, men om du tar en titt og spiller gjennom så vil du kanskje dele noe av min tankegang og mening her.
Noe du vil finne litt rart med FInal Fantasy 8 er kanskje kampsystemet, har du ikke vært borti det før så vil jeg informere om at dette var the way to go i tidligere spilldager. Vi ser det litt i dagens spill, men stort sett så er konseptet druknet bort, det er jo tross alt de fleste som foretrekker et aktivt kampsystem.
Jeg sier ikke at du skal spille Final Fantasy 1-7, men om du har tiden så kan du hvertfall prøve noen, alle er unike i seg selv og du kan ha det mye moro med alle titlene. Selv har jeg gått gjennom litt av nummer 7, hele nummer 8, 9 og 10(X). Jeg prøvde meg på X-2, men på den alderen så var jeg vel ikke moden nok for hva spillet hadde å by på, og det var der jeg ramlet av Final Fantasy-toget.
Final Fantasy for meg er noen av de viktigste spillseriene jeg har gjennom min oppvekst, og fungerte mye som trøst for meg da dagene var på det tyngste, skolen på det værste, og når alt rundt meg ikke var som det skulle. Jeg sier tusen takk til Final Fantasy 8 og timene vi hadde sammen, (du) var den som var der for meg når ingen andre så at jeg trengte hjelp fra de voksne.