Jurassic World Evolution review: Dinosaurspillet over alle dinosaurspillene

Jurassic World Evolution Banner

Lite visste Frontier Developments at deres nyeste kreasjon, Jurassic World Evolution, skulle bli så viktig for så mange mennesker verden over, inkludert oss. Sluppet den 11. juni i 2018 til Nintendo Switch, PlayStation 4, Xbox One og til Windows PC, klarte Frontier å puste liv i dinosaursjangeren igjen etter en meget lang tørkeperiode.

Endelig et ordentlig Dinosaurspill fra Frontier

Etter hva som kan beskrives som en evighet siden forrige theme park spill en kunne leke med dinosaurer ble vi mildt sagt noe overivrig når vi fikk greie på at Frontier hadde Jurassic World Evolution i kokende i gryta. Det finnes jo såklart en veldig god liste med dinosaurspill i 2023 og du har nok å sette fingrene i om du er interessert i dette.

Jurassic World Evolution Playtime

God liste fra PCGamesN

PCGamesN har nettopp dette, en egen flott liste over de beste dinosaurspillene en kan finne til PC nå om dagen. Under følger noen av våre favoritter. Sistnevnte, Jurassic Park: Operation Genesis var vel det spillet som satte fyr under den massive interessen for slike spill for oss, samt Dino Crisis til PlayStation 1 fra 1999.

Jurassic World Evolution vekker drømmen i de fleste

Det å se en brølende T-Rex eller en Spinosaurus in action i Jurassic World Evolution får absolutt alle lysene i gang for oss, men det å kunne stappe de inn i en egen park og sette dem på display for gjestene er et helt annet game. Tiden forsvinner meget fort når man får muligheten til å få kreativ frihet i et spill, blander du det med et snev av grenser så er det som oppstår bare ren magi.

Vi vet ikke om dette var noe Frontier mente å gjøre når de laget Jurassic World Evolution, men det var sannelig det som skjedde ved release. Dagene gikk, og vipps så var uka borte når vi ble ferdig med første playthrough. Etter 145 timer er vi nå ferdig med vår tredje runde, og gleder oss til neste gang, kanskje det tilogmed kommer mer DLC en kan kose seg med.

Vår anbefaling er å ta hele pakken om Jurassic World Evolution skal handles, for med DLC får du nemlig tilgang til flere dinosaurpakker som gir deg mange ekstra dyr du kan leke med samt flere missions, dette legger til mange ekstra timer med moro. Verdt alle penga om du spør oss.

Jurassic World Evolution Playtime

Frontier skuffer ikke med «Dinosaur AI»

Kamper mellom dinosaurer i Jurassic World Evolution er et absolutt must når du skal lage et slikt spill. Hvis ikke dinosaurene viser noen form for reaksjon når en annen rase blir introdusert, eller om du stapper hundre T-Rex i samme innhegning og det ikke bryter ut i full kaos er det lite vits å starte opp spillet. Men frykt ikke, her har Frontier laget en god oppskrift for AI til dinosaurene, kanskje en litt for god, nesten sånn at det blir litt irriterende.

Det må eksperimenteres (eller googles) om hva du kan ha i samme innhegning om du skal kjapt nå en fem-stjerners park, for det er dette som er en av de største hovedfaktorene til at du kan gå til neste øy. Gjør du ikke det så blir veien dit litt kronglete, klart du kan, men da må du regne med å bruke litt mer tid. Men gjør det noe da? Kos deg!

Jurassic World Evolution Playtime

Som man ser i bildet over er det en del faktorer som spiller inn på hvor mange stjerner parken din har. Pass på å få så mye som mulig i en god rating så går vel egentlig resten av seg selv. En liten hack er å sette det meste av transport, shopping, toaletter, mat og drikke så nerme som mulig et sted hvor gjestene kan kikke på dinosaurer. Gjestene er absolutt ikke glade i å måtte gå, så pass på at transportnettverket ditt er godt og at innhegningene ikke er langt fra hverandre.

Frontier lar deg ha mye direkte kontroll i parken

Et lite minus med Jurassic World Evolution er at spillet er meget gjestefokusert, har ikke gjestene dine det bra så har du heller ingen park. Det er vel forsåvidt sant dette og gir mening, men det burde vel kanskje vært litt mer som spilte inn enn hvor fornøyde gjestene dine er. Du kan neglisjere dinosaurene dine meget godt uten at det spiller så veldig stor rolle, så her er balanseringen noe dårlig. Alt kan vel ikke være fryd og gammen ved første forsøk, men det er derfor man får oppdateringer underveis (fiks det, plz?).

Jurassic World Evolution Playtime

Nei, det er ikke en GTA simulator dette her. Du får nok ikke lov til å aktivt ta livet av gjestene dine, med mindre du åpner gjerdet til T-Rex eller andre kjøttetere, da blir det andre boller. Men det du får lov til å bruke Ranger Crewet ditt til er å gjøre parken din trygg. Du må bruke de til å gi dinosaurene dine vaksiner, fylle på mat, ta bilder og diverse annet, de er meget hendige i en travel park. Og i Jurassic World Evolution II blir de enda mer opptatt med dagligdagse oppgaver, nesten litt for mange for vår smak.

Jurassic World Evolution Playtime

En annen form for kontroll du har i parken, og litt av samme oppgavene som Ranger Crew har så kan vi også ty til lufta for å bedøve dinosaurer, frakte de til andre innhegninger, selge dem eller å ta noen gode bilder som vi også kan få penger for. Særlig i starten er bildene viktige for både oppdrag og salg om du er short med cash. Prioriterer du ikke Ranger Crew eller ACU Center i parken din kommer du til å slite, så dette er et krav.

Jurassic World Evolution Playtime

Jurassic World Evolution låner fra andre gode titler

Jakten på fossiler husker vi godt fra Jurassic Park: Operation Genesis, vi syntes at dette var en av de viktigste elementene fra det gamle spillet. Frontier skuffet ikke på denne biten heller, her er det viktig å være aktiv da penger spiller en stor rolle når du starter på et nytt sted. Her får du muligheten til å skaffe deg fler dig teams etterhvert som du låser opp med research og utførelsen av nye øyer. Det kan virke noe tregt, men du har plent av andre ting å foreta deg når du bygger en dinosaurpark.

Du burde dog kanskje ikke sette uferdige dinosaurer til liv da det er en viss prosent sjans for at de enten feiler eller rett og slett har for dårlig rating til å være positivt for parken din. Vi anbefaler å kjøre genome opp til 100% om du bestemmer deg for å fylle innhegningen med en type dinosaur, som tidligere nevnt må du også passe på å se om de går bra sammen før du mikser forskjellige raser. Om ikke intensjonen din er å skape kaos da såklart, det er viktig å ordne litt show for gjestene en gang i blant.

Jurassic World Evolution Playtime

Research er vel så viktig som fossiljakt, det anbefales ikke å neglisjere dette, men du kan komme deg enklere unna her. Det er ikke alt som spiller så veldig stor rolle her, men du må hvertfall få unna det viktigste. Nye typer med innhegning, viewing platforms, medisiner og diverse traits er viktig for å få god rating på dinosaurene dine.

En burde gjerne ikke stappe en svær langhals eller spinosaur i en innhegning som er laget av ståltråd, her må det mye sterkere saker til. Og ordner du ikke med medisiner så har du heller ingen dinosaurer igjen etter kort tid, her er det mye som må spille på lag for at du skal kunne holde parken din gående, så vær gjerne litt nøye med hva du velger og ikke velger. Selv bare oppgraderer vi alt som kan oppgraderes, fordi hvorfor ikke.

Jurassic World Evolution Playtime

Frontier passer på å ha nok content

Frontier byr på mange forskjellige missions og scenarioer. Ekstraoppdrag og DLC med dinosaurer er bare enda et pluss i Jurassic World Evolution. Har du det travelt og du er flink kan du såklart bli ferdig med spillet relativt fort, men for en nybegynner håper vi at du tar deg god tid til å lære spillet og at du nyter hvert eneste sekund, for dette er gull pakket inn i form av et spill.

Du kjenner kanskje igjen alle navnene på øygruppene, og dette er jo fordi det er dratt rett ut fra filmene og historien til Jurassic Park og Jurassic World Evolution. Og vi vil på ingen måte ha det noe annerledes, men kanskje i fremtiden kan det også inkluderes forskjellige scenarioer der vi må redde byen fra dinosaurer som har gått amok? Det hadde jo såklart vært gøy.

I Jurassic World Evolution får du gjensyn med noen av karakterer fra Jurassic Park universet. De som ikke ønsket å være med fikk egne og gode imitasjoner, litt skuffet, men vi fikk hvertfall med noen av de originale. Det å kunne høre viktige spillere som Jeff Goldblum som Ian Malcom, BD Wong som Dr. Henry Wu og Bryce Dallas Howard som Claire Dearing gjør bare spillgleden ekstra stor.

Jurassic World Evolution Playtime

Frontier gir allikevel ikke bare gull og grønne skoger

En av de negative sidene med Jurassic World Evolution må vel være måten de har håndtert økonomien. Det er relativt lett å få en park på beina, og når den først har fått kommet i gang så er det absolutt ingenting som kan stoppe deg. Det er null konsekvenser når pengene først ruller inn. Vi skulle så gjerne ønske en revamp av dette hvor det faktisk var litt sjans for at det kunne gå rett vest om spillet først bestemte seg for å spenne bein på deg. Å kunne spille på easymode er ikke så gøy i lengden, og blir fort litt kjedelig om man ikke får noe å bryne seg på.

Vi skulle også ønsket oss litt større parker hvor en fikk leke seg med litt flere typer dinosaurer, for det blir fort en smule trangt hvis en skal ha alle dinosaurene på en gang. Her må du nok nøye deg med å være litt selektiv og heller spare noen av rasene til andre øyer. Ikke det at det er noe galt i dette, men det er bare vårt personlige ønske.

Alt i alt må vi si at Frontier har definitivt laget et spill som det går an å kose seg med, og vi håper det kommer mer former for dinosaurspill som kan måle seg med Jurassic World Evolution i fremtiden. Det vi gleder oss til nå er en mulig remake av Dino Crisis og det nyeste spillet til Studio Wildcard, Ark II. Vi er gale etter spill som dette. Jurassic World Evolution? 10/10 Would play again.


Siste Historier & Anmeldelser

Forza Horizon 5

Forza Horizon 5 review: en oppslukende reise for alle motorfans

Forza Horizon 5 var et fantastisk eksempel på sim-cade-opplevelsen. Vakker grafikk sammen med godt tilpassede spillmekanismer brakte denne serien til …
Topp 5 Beste Spillene fra 2020 Banner

Topp 5 Beste Spillene fra 2020

Vi tar en titt på et av de tidligere spennende årene, og kårer det vi synes var de topp 5 …
Nintendo 64 Super Nintendo Spill Ekstrautstyr

Er ekstrautstyret til konsollens dager over?

Vi tar et dypdykk i historien og forteller om gode minner, oppveksten, og alt ekstrautstyret til spillkonsollene …

Vurder å støtte oss via Patreon!
Become a patron at Patreon!