Mental helse med fokus på videospill

Mental Helse Videospill Banner

Til tross for ryktet om å være en kilde til tankeløs underholdning, har det blitt funnet ut at videospill har både fordeler og ulemper for mental helse.

På den ene siden kan videospill gi en følelse av flukt og avslapning for de som spiller dem. Det kan tilby en pause fra hverdagens stress og være en måte for deg å koble ut på etter en lang dag. I tillegg har det blitt funnet at videospill forbedrer kognitiv funksjon, oppmerksomhet og spatial evne hos noen individer, som er bemerket i flere helseartikler. Disse fordelene kan strekke seg utover den virtuelle verdenen og inn i virkelige situasjoner.

På den andre siden er overdreven bruk av videospill blitt knyttet til negative resultater for mental helse, som depresjon, angst og avhengighet. Mange andre artikler påpeker at mens videospill kan gi en midlertidig stemningsøkning, bør de ikke være den eneste kilden til mental helsebehandling. Det er viktig å finne en balanse mellom å spille videospill og engasjere seg i andre aktiviteter som fremmer mental velvære.

Valheim PC Gaming

Sammenheng mellom videospill og mental helse

Videospill har vært en populær form for underholdning i tiår. I de siste årene har forskere studert virkningen av videospill på mental helse. Mens noen studier antyder at videospill kan ha negative effekter på mental helse, antyder andre at de kan ha positive effekter.

LES OGSÅ: Kom i gang med spillstreaming i 2024.

En studie fant at å spille ikke-voldelige puslespill i 30 minutter om dagen kunne bidra til å redusere symptomer på angst og klinisk depresjon, spesielt hos eldre voksne. En annen studie fant at å spille enkle spill kan hjelpe en spiller med å forbedre humøret, slappe av, redusere stress og håndtere vanskelige følelser som sorg.

Imidlertid har overdreven spilling blitt knyttet til negative effekter på mental helse. Problematiske videospill har blitt funnet å ha en middels negativ korrelasjon med psykologi når det gjelder psykologiske symptomer, affektivitet, mestring og selvfølelse.

Det er viktig å bemerke seg at ikke alle videospill er like. Noen spill er designet for å være voldelige og kan ha en negativ innvirkning på mental helse. På den annen side er noen spill designet med tanke på fordeler for mental helse. For eksempel har videospill medisinske bruksområder, som å trene personer med degenerative sykdommer for å forbedre balansen deres, hjelpe ungdommer med ADHD med å forbedre tenkeferdighetene sine, eller trene kirurger i hvordan de utfører teknisk kompliserte operasjoner.

LES OGSÅ: Topp 5 Beste Spillene fra 2020.

Generelt sett er forholdet mellom videospill og mental helse komplekst. Mens overdreven spilling kan ha negative effekter på mental helse, kan å spille visse spill med måte ha positive effekter. Det er viktig å velge spill med omhu og overvåke spillvanene for å sikre at de ikke blir problematiske.

Valheim PC Gaming

Positiv påvirkning av videospill på din mentale helse

Videospill har vært en populær form for underholdning i tiår. Imidlertid har nylige studier vist at de også kan ha positive innvirkninger på mental helse. I denne delen vil vi utforske de kognitive, emosjonelle og sosiale fordelene med å spille videospill.

Kognitive fordeler

Å spille videospill kan ha en positiv innvirkning på kognitive evner. Studier har vist at videospill kan forbedre spatial evne, visuell prosessering og oppmerksomhetsspenn. Faktisk fant en studie at å spille spill med høy action faktor kan forbedre kognitive evner hos eldre voksne.

Emosjonelle fordeler

Videospill kan også ha emosjonelle fordeler. De kan hjelpe enkeltpersoner å lære hvordan de skal takle det å feile og likevel fortsette å prøve. Dette er et viktig verktøy for å bygge emosjonell motstandskraft. I tillegg kan videospill bidra til å lindre symptomer på depresjon og angst. Som nevnt tidligere har studier funnet at å spille ikke-voldelige puslespill i 30 minutter om dagen kunne bidra til å redusere symptomer på angst og klinisk depresjon.

Sosiale fordeler

Til slutt kan videospill ha sosiale fordeler. De kan fremme sosial tilknytning og redusere ensomhet. Dette gjelder spesielt for massivt flerspiller-online-spill (MMORPG) der spillere kan samhandle med hverandre i en virtuell verden. I tillegg kan videospill gi et trygt rom for enkeltpersoner å øve sosiale ferdigheter og bygge relasjoner med andre.

LES OGSÅ: Factorio: Vi er hekta, igjen.

Avslutningsvis kan videospill ha mange positive virkninger på mental helse. De kan forbedre kognitive evner, bygge emosjonell motstandskraft og fremme sosial tilknytning. Det er imidlertid viktig å merke seg at overdreven spill kan ha negative virkninger på mental helse. Det anbefales å spille videospill med måte og å søke profesjonell hjelp hvis du sliter med psykiske helseproblemer.

Valheim PC Gaming

Negativ påvirkning av videospill på din mentale helse

Videospill kan ha negative virkninger på mental helse, inkludert avhengighet, sosial isolasjon og aggressivitet.

Avhengighet

Videospillavhengighet, også kjent som Internett-spillforstyrrelse (IGD-Internet Gaming Disorder), er en tilstand der enkeltpersoner opplever tvangsmessig spilling som forstyrrer deres daglige liv. Ifølge American Psychological Association er IGD definert som å oppleve minst fem av følgende ni kriterier i løpet av en 12-måneders periode:

  1. Ofte opptatt med spilling.
  2. Symptomer på abstinens når man ikke spiller.
  3. Toleranse, som krever mer tid brukt på spilling for å oppnå samme tilfredshet.
  4. Mislykkede forsøk på å redusere spilling.
  5. Tap av interesse for andre aktiviteter.
  6. Kontinuerlig spilling til tross for negative konsekvenser.
  7. Å lure andre om mengden tid brukt på spilling.
  8. Spilling for å flykte fra negative følelser.
  9. Å risikere eller miste forhold, jobber eller utdanningsmuligheter på grunn av spilling.

Sosial isolasjon

Overdreven spilling kan føre til sosial isolasjon, der enkeltpersoner bruker mer tid på spilling og mindre tid på sosiale aktiviteter med venner og familie. Dette kan føre til følelser av ensomhet, depresjon og angst. En studie publisert i tidsskriftet Journal of Youth and Adolescence fant at overdreven spilling var assosiert med lavere sosial kompetanse og dårligere forhold til jevnaldrende.

Aggressivitet

Noen studier har antydet en sammenheng mellom voldelige videospill og aggressivitet. En studie publisert i tidsskriftet Journal of Personality and Social Psychology fant at å spille voldelige videospill økte aggressive tanker og atferd hos barn. Imidlertid har andre studier funnet motstridende resultater, og det er fortsatt uklart om spilling av voldelige videospill fører til langsiktig aggressivitet.

LES OGSÅ: De beste streamingplattformene for gamere i 2024.

Mens videospill kan ha positive effekter på mental helse, som å redusere symptomer på depresjon og angst, kan overdreven spilling føre til avhengighet, sosial isolasjon og aggressivitet. Det er viktig å overvåke og begrense spilletid for å unngå negative virkninger på mental helse.

Valheim PC Gaming

Balansering av spillbruk for optimal mental helse

Mens videospill kan ha potensielle fordeler for mental helse, er det viktig å balansere bruken deres for å unngå negative konsekvenser. Her er noen tips for å balansere videospillbruk for din mentale helse:

Sett grenser

Det kan være lett å miste oversikten over tiden mens du spiller videospill, noe som fører til overdreven bruk og forsømmelse av andre ansvarsområder. Å sette grenser for hvor mye tid du bruker på videospill kan bidra til å opprettholde en sunn balanse. En tilnærming kan være å bruke en timer eller planlegge spesifikke tider for spill.

Velg spill med omhu

Ikke alle videospill er like når det gjelder fordeler for mental helse. Noen spill kan være for stimulerende eller voldelige, noe som kan føre til negative effekter som økt aggressivitet eller angst. Å velge spill som er beroligende, pedagogiske eller fremmer sosial samhandling, kan ha mer positive effekter på mental helse.

Ta pauser

Å ta pauser mellom spilløkter kan bidra til å forhindre utbrenthet og tillate andre aktiviteter som fremmer mental helse, som trening eller sosialisering. Det anbefales å ta en pause omtrent hver time for å strekke seg, bevege seg rundt og hvile øynene.

Overvåk følelser

Det er viktig å være oppmerksom på følelsene mens du spiller videospill. Hvis et spill forårsaker frustrasjon, sinne eller andre negative følelser, kan det være på tide å ta en pause eller bytte til et annet spill. Hvis spilling brukes som en mestringsmekanisme for underliggende psykiske helseproblemer, kan det være nødvendig å søke profesjonell hjelp.

Oppretthold perspektiv

Mens videospill kan ha potensielle fordeler for mental helse, er det viktig å opprettholde perspektivet og ikke bare stole på spill for mentale helsebehov. Andre aktiviteter som å tilbringe tid med kjære, forfølge hobbyer og søke profesjonell hjelp når det er nødvendig, bør også prioriteres for ditt mentale velvær.

LES OGSÅ: Topp 10 Beste Spill vi forventer blir store i 2024.

Ved å følge disse tipsene kan enkeltpersoner balansere bruken av videospill for optimal mental helse og unngå potensielle negative konsekvenser.

Valheim PC Gaming

Konklusjon

Videospill har vært et debattert tema i mange år, der noen argumenterer for at de har en negativ innvirkning på mental helse, mens andre hevder at de tilbyr en rekke fordeler. Etter å ha vurdert tilgjengelig forskning, er det klart at videospill kan ha både positive og negative effekter på mental helse, avhengig av hvordan de spilles.

LES OGSÅ: VR Guiden – Din komplette guide til dine neste VR-briller.

På den positive siden kan videospill være en kilde til stressavlastning og fungere som en katalysator for forbedring av mental helse. Studier har vist at videospill kan forbedre kognitive ferdigheter, som impulsstyring og forbedring i hukommelse, spesielt hos barn som spiller i tre timer per dag eller mer. I tillegg kan videospill tilby sosiale fordeler, og tillate spillere å koble seg til andre som deler lignende interesser.

Imidlertid er det også ulemper med å spille videospill, spesielt når de spilles i overkant. Repetitive belastningsskader, synsproblemer, søvnmangel og depresjon er alle potensielle risikoer forbundet med for mye spilling. Videre er videospillavhengighet en økende bekymring, der noen opplever abstinenssymptomer når de ikke kan spille.

LES OGSÅ: Er ekstrautstyret til konsollens dager over?

Det er viktig å merke seg at påvirkningen av videospill på mental helse ikke er universell. Noen individer kan være mer sårbare for negative effekter enn andre, mens andre kan oppleve mer betydelige fordeler. Til syvende og sist er nøkkelen til å høste fordelene av videospill samtidig som man minimerer risikoen ved å spille med måte og være klar over sin gjeldende situasjon. Ved å gjøre alt dette kan enkeltpersoner nyte de mange fordelene med videospill uten å sette sin mentale helse på spill.


Siste Nyheter

NFI

NFI ansetter redaksjonell gamer.no-sjef

Audun Rodem, sjef for redaksjonen hos gamer.no bestemmer seg for at det er tid for nytt beite. Da NFI utlyste …
Resident Evil 9

Resident Evil 9 er annonsert

Koshi Nakanishi, direktøren bak Resident Evil VII – Biohazard, har kunngjort via Capcoms egen kanal at et nytt Resident Evil-spill …
Steam Salg Steam Logo Steam Fjerner Støtte

Steam Game Recording går inn i beta

Valve lanserer Steam Game Recording i beta. Spillopptak direkte i Steam-appen uten behov for tredjepartsprogrammer …

Vurder å støtte oss via Patreon!
Become a patron at Patreon!