Meta Quest 3

Meta Quest 3

Neste generasjon av Meta Quest er her “snart”.

VR var satsingen til Facebook i 2014, og Facebook gjorde det de gjør best, nemlig å kjøpe det. Oculus ble integrert inn i Facebook og senere ble Quest og Meta født. Noe ble gjort riktig da Quest nå er verdens mest populære VR HMD serie.

Meta Quest 3 avduket

Meta har nå avduket neste serie med Quest, og det de lover, lover godt. Meta sier Quest 3 vil være tilgjengelig høsten 2023, og kan tenkes at vil bli årets gave under juletreet. Meta nevner noen hovedpunkter som er viktigst for det nye VR settet, og det som kan dras ut fra det er høyere oppløsning, kraftigere innmat, “breakthrough Meta Reality technology” og et mer slimmere design.

Prisen på forrige generasjon, Quest 2, vil også bli redusert ved lansering av det nye VR settet. Tidligere gikk prisen opp, og nå ned til hva den originalt kostet. Om man tenker seg om så virker dette bare som en meget tydelig og nøye planlagt strategi fra Meta sin side. Les gjerne mer om Meta Quest 3 her.

TakeAwaysMetaQuest3
Utsagn fra Meta.

Meta Quest 3: Fremtidens HMD

Meta Quest 3, Meta/Facebook – YouTube.

Som forgjengeren er Quest 3 også “standalone”, det vil si at du trenger ingen PC eller ekstern enhet for å kjøre VR settet. Her blir det å skru på knappen, sette brillene på hodet og du er rett inn i VR verden. Dette er udiskutabelt en av de viktigste faktorene for at Quest 3 er såpass populært over hele verden, oppå faktumet at brillene kommer fra en av de største og mest kjente bedriftene vi kjenner til.

Skal vi tro ryktene kommer prisen på Quest 3 til å lande på rundt 5500,- og opptil 6590,- hos de fleste leverandører med dagens dollarkurs. Quest 3 kan også kobles til PC via Link kabel eller via Wifi. Det anbefales å ha en kraftig nok ruter til dette, og helst en med det nyeste generasjon wifi teknologi “Wi-Fi 6, eller Wi-Fi 802.11ax”. Dette er en nyere teknologi som ikke bare gir deg mer rekkevidde i hjemmet, men også økt stabilitet og mer hastighet.

Et stort pluss for denne releasen vil være å få tilbake en form for bedre funksjonalitet når det kommer til å stille IPD, avstanden mellom linsene for å best matche avstanden mellom dine egne øyne. På Quest 2 var dette noen fastsatte posisjoner som tok for seg gjennomsnittlig avstand mellom øyne. For noen var da brillene helt ubrukelige, mens for de fleste fungerte dette helt greit. Årsaken til dette er hovedsaklig at jo bedre linsene matcher posisjonen til øyne dine, jo skarpere blir bildet.

Meta Quest 3 får oppgraderinger over hele linja

Meta Quest 3 vil få en bedre “passthrough” funksjon med de to nye kameraene plassert på hver sin side av det midterste kameraet på brillene. På Quest 2 var passthrough funksjonen i svarthvitt og fikk med seg en bi-funksjon som det å kunne se for eksempel IR lys. Den sorte delen på midten av brillene derimot er en egen dybdesensor, dette var originalt en funksjon Quest 2 tidligere hadde, men som ble fjernet.

MetaQuest3Slimmer

Meta Quest 3.

Passthrough kameraene vil gjøre det mulig å inkludere “AR” funksjonalitet, noe som er og blir et stort satsningsområde for Meta fremover. Brillene meldes å være 40% tynnere enn forgjengeren, samt 500 over titler i Meta Store. Quest 3 er også bakoverkompatibel, og hvis du inkluderer alle VR titlene du kan spille gjennom PCn din blir dette et veldig “billig” alternativ hvis du har planer om å komme deg inn i den fantastiske verden VR har å tilby.

Nye Quest kontrollere

Kontrollene er oppgradert og får nå “haptic feedback”, som vil si at vibrasjon kan programmeres inn i spill og annet software. Et godt eksempel på dette vil være å la kontrollene vibrere hver gang du skyter med pistol eller gevær, samt la deg føle vibrasjon hvis du stryker over en gjenstand. Revisjonen skal visstnok være bedre, men vi i Teknoteket føler ringen vil bli et savn, denne fungerte også som beskyttelse for hånda hvis du var klumsete nok til å slå borti noe. Originalt var ringen kun ment for tracking av kontrollerne.

TouchProControllers

Meta Quest 2 Controllers

TouchPlusControllers

Meta Quest 3 Controllers

Så langt har Meta kunngjort at det kun kommer en 128GB versjon, men skal vi tro tradisjon så kommer det nok et par til med mer lagringsplass. Meta Quest 3 kommer til å sette en ny standard for konsumermarkedet til VR, samt de har også satt ny standard for bedriftsmarkedet med Meta Quest Pro.

Meta / Facebook er kanskje ikke mest kjent for å ha det beste ryktet på markedet, men er det en ting de kan så er det å levere god kvalitet rundt produktene og tjenestene sine. Alle VR headsett som har kommet ut av dette selskapet har sjeldent skuffet i kvalitet og utførelse. Vi har noen forventninger til Quest 3, denne gang er de kanskje større enn noensinne.

Fremtiden er Meta Quest 3, fremtiden er VR

Vi tror på VR her i gården, denne teknologien har potensialet til å revolusjonere verden, men går dessverre i sneglefart pga feil fokus og ressursmangel. En av hovedgrunnene til dette er at det rett og slett ikke er populært nok enda. Oculus skaper Palmer Luckey satt fart på denne teknologien sist i 2012 og siden oppkjøpet i 2014 har det sakte men sikkert utviklet seg til det bedre. Stadig ny teknologi blir tatt i bruk for å gjøre brillene enda bedre etter hver generasjon, og vi er allerede spente på hva det neste steget i VR blir.

Har du enda ikke prøvd VR eller om du har planer er dette en stor mulighet til å bli med på et produkt som er under stor utvikling av mange selskap verden om. VR er et univers hvor du kan leve deg inn så mye du bare orker, enten det er via den populære platformen VR-Chat eller hvis du ønsker å gjøre bil eller skyteopplevelsen til noe helt ut av en annen verden. Mulighetene du har med disse gøyale brillene finner du ikke i noen annen form for teknologi. Det er aldri for sent å prøve noe nytt.

Les også våre andre saker som omhandler VR. No Man’s Sky, Nade X Nade og Playstation: Recap.

Skal vi tro fremtidsplanene til Meta og Zuckern, kommer VR til å bli helt fantastisk etterhvert. Blandet med litt fantasi og en klype salt ser vi for oss en direkte tilkobling til the metaverse via hjernebølger og implantater. Mon tro hva slags teknologi fremtiden bringer, vi gleder oss til en nyere verden i VR!

Vurder å støtte oss via Patreon!
Become a patron at Patreon!