Hvert år, opptil flere ganger i året åpner NFI pengesekken for Norske dataspillutviklere og filmskapere som ønsker å lage noe de tror på. Nå er søknadsperioden for denne runden over, og NFI har valgt ut intet mindre enn syv stk Norske dataspill som får hele 9.6 millioner i pengestøtte.
Spillåret 2023 har dessverre ikke flere søknadsperioder for spillutviklere, men om du likevel planlegger å komme i gang med noe så er ventetiden likevel ikke så lang. Følger vi slik det var i år vil neste frist være ila Januar, 2024. Kanskje du og ditt studio blir den som får søtte, NFI oppfordrer deg til å søke.
Utviklerne som skal lage de Norske dataspillene
Vi har en del kjente spillstudioer og utviklere her i Norge. Noen er såklart større enn andre, og noen er flinke til å stikke ut, samt søke støtte fra NFI til sine prosjekter. I dag skal vi belyse de som kom best ut for 2023.
Nonogram Stitch
Først ut på listen over studioer som lager Norske dataspill finner vi spillstudioet Hyper Games med hovedbase i Norges hovedstad, Oslo. Hyper Games holder på med å utvikle en tittel som går under navnet “Nonogram Stitch”. Spillet følger en noe snodig, men leken oppskrift.
Hovedpoenget med Nonogram Stich er at vi skal brodere et svært veggteppe for selveste dronningen av England. Men veien dit er noe mer vanskelig enn det det høres ut som, for her må en løse nonogrammer samtidig som en skaffer ressurser til brodering med forskjellige farger. Nonogram Stitch fikk ca 2.5 millioner til utvikling.
Mechanical Heart
Neste ut på listen som lager Norske dataspill er Rain AS, lokalisert i regnfulle Bergen. Tittelen som jobbes med kalles “Mechanical Heart”, og fikk 2.5 millioner i støtte. Mechanical Heart skal være en fysikkbasert platformer i stilen til Rain AS sitt tidligere Teslagrad 2.
Hovedoppdraget vil være å velge oppdrag som utvikler karakteren din, og driver handlingen videre. Rain AS ble stiftet i 2010, og ga ut sitt første spill “Teslagrad” etter kun tre år med utvikling.
LES OGSÅ: Mental helse med fokus på videospill.
Prosjekt M
Red Thread Games i Oslo fikk i sin søknad 2.3 millioner til det de kaller “Prosjekt M”. Dette er kun en arbeidstittel, og vil nok få et mer særegent navn lengre inn i utviklingen. Tittelen vil være en tredjepersons action-rollespill, slik Elden Ring og Dark Souls er, men vil nok kanskje ikke være helt i den retningen.
I kampen mot det okkulte, er det opp til deg å knekke koden for å vinne over det som står fremfor deg. Red Thread Games AS ble med i det Norske dataspilleventyret i 2012, og har hele 17 ansatte på kontoret.
Ringo’s Roundup Puzzle Adventure
Surt AS fra Trondheim stikker av med 650.000 Norske kroner til sitt lekne prosjekt, Ringo’s Roundup Puzzle Adventure til PC. I Ringo’s Roundup styrer man postkaninen Ringo samtidig som en får bryne seg på litt hjernetrim med diverse puslespill.
Surt AS har kun tre stk ansatte, men med riktige folk så blir det oftest laget gull. Studioet har tidligere gitt ut spillet Rythm Sprout: Sick Beats & Bad Sweets, som fikk gode anmeldelser av publikum.
I Ruiner, av Flu Hartberg
Pek-og-klikk spillet “I Ruiner”, fra spillstudioet Flu Hartberg i Oslo kunne kose seg med 145.000 til sitt eventyrprosjekt. I spillet i ruiner styrer man en ungdom som etter sin siste skoledag skal gå gjennom “ruinene” av sin barndom for å kvitte seg med sin bagasje, slik at hen kan bli et fritt og voksent individ.
Flu Hartberg opprinnelig en tegnefilmskaper, illustratør og barnebokforfatter som tidligere har gitt ut en rekke med skaperverk, og nå inn i den Norske dataspillverden.
The Bog
De neste to spillene på listen over Norske dataspill fikk også utdelt støtte i fjordårets runde. Først ut på listen er det skrekkinngyvende spillet “The Bog” fra spillstudioet Nightmire, lokalisert i Bergen. Studioet fikk hele 750.000 i støtte denne gangen, og kan med god samvittighet fortsette med eventyrspillet hvor du styrer babyoteren Lino, som ble forlatt alt for tidlig av sin mor.
The Bog har sterk fokus på det visuelle, og har en stemning som kan minnes mye om “Limbo” fra det Danske spillstudioet, Playdead Games. Fra vår egen erfaring med spillutvikling kan det virke som om The Bog blir utviklet i spillmotoren Unity.
The Mechjesty
Sist ut på listen er spillet “Mechjesty”, fra spillstudioet Skinny Bandit i Oslo. Som tidligere skrevet fikk disse også støtte i søknadsperioden i 2022. I år stikker de av med 600.000 for videre utvikling av det steampunk inpsirerte deckbuilder-spillet.
Spilleren skal over tid bygge sin egen mech, og om vi ikke tar helt feil skal du, som froskeprinsesse jage etter en tidstyv kalt Timer. Det Oslo baserte spillstudioet har tidligere i år sluppet “Mari og Bayu – Veien hjem.
Det er generelt lite informasjon enda om hvilke av disse spillene som lanseres på spillkonsoll eller PC. Vi har tro på at jo fler konsoller de lanserer til, slik som Playstation, Xbox eller Nintendo Switch vil ytterligere styrke deres generelle salg.
Videre nevner NFI at årets vinner av NM i Gameplay, Side Tangent Games, blir også tidlelt 100.000 Norske kroner i pengestøtte for videre utvikling av sitt spillprosjekt. Prosjektet de holder på med nevnes ikke på NFI sine hjemmesider.
Det beste til Gaming
Gaming headset: Test av de 5 beste på markedet (2024)
Gaming mus: Test av de beste på markedet (2024)
Gaming tastatur: Test av de 5 beste på markedet (2024)
Kilde: Norsk Filminstitutt.