Topp 5 beste spillene fra 2022

Bjørn Christian Stokke

Topp 5 Beste Spill 2022

I DENNE ARTIKKELEN BELYSER VI HVILKE VI SYNTES VAR AV DE TOPP 5 BESTE SPILL I 2022

Vår topp 5 blir ikke rangert ut ifra metacritic eller andre topplister, her setter vi fokus på hva vi selv har opplevd og spilt gjennom årene. Vi er alltid på utkikk etter nye gode opplevelser, og slik vil nok Teknoteket alltid være. Vår visjon og mantra er å ha det så gøy som overhodet mulig, så lenge det ikke går ut over andre selvfølgelig.

I topp 5, og generelt går vi ut i fra hvor gøy vi hadde det under en spillsession, hvordan spillet føltes og hvordan det leverte opplevelsen vi hadde. Det er et par ting vi vektlegger kanskje litt hardere enn andre, disse skal vi selvfølgelig gå gjennom i noen punkter under.

Kvalifikasjonene årets spill må ha

For å kvalifiserer til årets spill, eller rett og slett bli med i topp 5 lista er det en del ting som skal klaffe godt. Her vil vi vektlegge en del ting, men såklart er det noen ting som er viktigere enn andre. Her på kontoret setter vi meget pris på det sosiale aspektet ved spill da dette er med på å fremme god mental helse, samt opprettholde det sosiale for de som kanskje sliter litt ekstra med dette. Vi mener da multiplayer.

De andre tingene vi ser på er for eksempel ting som god gjenspillbarhet, riktig type grafikk og spillmekanikker som gir mening i gjeldende spill. Et godt inventory system er heller ikke å forakte, her kan vi tenke Valheim kontra Ark: Survival Evolved, det ene er enkelt og det andre er ikke fullt så enkelt.

Spillets originalitet er ekstremt viktig her, det er såklart lov til å låne fra andre spill, men om en ender opp med harde blåkopier av andres verk er ikke dette helt optimalt. Her kan vi se tilbake til et par spill som nylig fikk «Cease and Decist» av de originale utviklerne som de andre spillene lånte fra, disse to var «The Last Hope» og «Paradox of Hope». Selvom disse to kanskje var godt gjennomført og historien var on point, særlig det sistnevnte, så er det ikke alltid en kan låne spillmekanikker fra andre.

LES OGSÅ: Multiplayerbonanza (Del 1) – Her snakker vi om noen av de beste multiplayerspillene

Vi setter opp en liste med det vi vektlegger mest:

  • Gjenspillbarhet
  • Grafikk
  • Spillmekanikker
  • Inventory System
  • Multiplayer
  • Originalitet
  • Gjennomførelse
  • Historie

Topp 5 av de beste spillene fra 2022

Vampire Survivors
Vampire Survivors Big Banner
Vampire Survivors | Poncle

Vampire Survivors var ett av de spillene en kanskje skulle tro ikke skulle få så mye oppmerksomhet. Det er utviklet ene og alene av Luca Galante som ikke hadde så veldig store håp for prosjektet sitt. Han prater om at det var utviklet mest for hans egen del slik at han fikk bukt med kjedsomme dager. Vampire Survivors ble lagt ut på Steam og lå i noen måneder før det plutselig eksploderte, hva som satte lunta i gang er vi ikke helt sikre på, men det vi vet var at det ble solgt millioner av kopier på veldig kort tid.

LES OGSÅ: Vampire Survivors – Avhengighetsskapende og gøy.

Det som gjør Vampire Survivors så bra er selve konseptet i seg selv, her er det stappet med avhengighetsskapende elementer fra topp til tå og får deg bare hekta med en eneste gang. Mange fiender skal drepes, og da mener vi ekstremt mange, oppgraderinger skal åpnes opp og penger skal samles i bøttevis.

Har du ikke testet Vampire Survivors enda er det kanskje en god idé å plukke det opp akkurat nå. Det har fått lokal multiplayer siden lansering, og har også fått en egen DLC. Det er nå et dedikert team bak spillet, så vi forventer egentlig mer gøy fra denne tittelen i kommende år.


Elden Ring
Elden Ring Banner
Elden Ring | FromSoftware

Supersuksessen fra FromSoftware er et slikt spill en ser kanskje et par ganger iløpet av et tiår. Elden Ring er en av de få spillene som er perfekt på kanskje alle måter, men har også selvfølgelig et par ting vi ikke liker. Dog er dette kun snakk om en smakssak, og ikke en mangel.

Elden Ring er, om vi tør å si, verdens største og mest suksessrike «Action RPG» til dags dato. FromSoftware har hatt noen tiår på seg til å mestre sjangeren, da første Action RPG fra dem var King’s Field og kom ut i 1994. FromSoftware slo ikke ordentlig gjennom før Demon’s Souls ble en serie og med oppfølgeren Dark Souls, da ble det plutselig fart på sakene.

Vi liker en utfordring, og Elden Ring, samt Dark Souls serien er de spillene som forbindes med den ultimate utfordring. Her kan du prøve deg på “enkle” fiender og hardbarka bosser som glatt sender deg forbi frustrasjonsgrensa di. Du vil bli satt på prøve fra de første fem minutter etter start og dette stopper ikke før du selv vil, og dette er grunnet en høy faktor av gjenspillbarhet.

Det skal sies at Elden Ring er i vår bok på topp 10 lista av verdens beste spill. Dette er bare ren perfeksjon og magi i form av spill, og det kommer til å ta lang tid før vi ser noe som det her igjen. Det er åpenlyst over hvem som stikker av med beste spill 2022 tittelen her, det kan vi allerede avsløre, og om du har spilt Elden Ring selv så vet du veldig godt hvorfor.


Stray
Stray Banner
Stray | BlueTwelve Studio

BlueTwelve Studio står for en av de mest originale og skjønne titlene vi har satt fingra i på mange år. Stray er et spill der du får styre en katt og alt det en katt vanligvis gjør i hverdagen, utviklerne har ikke spart på kruttet her nei. Din oppgave er å løse alle problemene som blir kastet mot deg, og minuset her er at du ikke kan prate. Sa vi at alle i denne verdenen er stort sett bare roboter?

Stray er et av de spillene som du aldri kommer til å glemme, og når vi spilte det fikk vi en salig følelse av at gjennomføringsgraden her er ekstremt høy. Vanskelighetsgraden til Stray er ikke så fryktelig høy, men om en skulle lagt til muligheten for å falle ned fra alle steder så ville vel dette spillet fått samme vanskelighetsgrad som Dark Souls og Elden Ring.

Det er fra tid til annen tilbud på Stray, samt er det billig fra før av. Her får du et spill av topp kvalitet hvor du kan ha mange timer med moro om du er glad i katter, eller ikke, Stray anbefales på det sterkeste til de fleste.


Moss: Book II
Moss Book II Banner
Moss: Book II | Polyarc

Moss (Book I) er en av de søteste og beste VR titlene vi har fått med oss fra 2018, og etterkommeren var intet annerledes. I Moss: Book II følger vi samme nusselige karakter (Quill) som har i oppdrag å redde verden, igjen. Det kan føles litt ut som om du sitter å spiller en vanlig platformer, men her kommer det en utrolig kul tvist som få har fått til slik som Polyarc.

Du sitter gjerne plantet godt i stolen din, men VR brillene må være på og kontrollerne i hånd. Du styrer Quill på samme måte som i en platformer, men du må også løfte og skyve gjenstander med hendene for at du skal kunne komme deg forbi til neste område. Dette gir en utrolig interaktiv og gøyal måte å spille på som man aldri kunne få gjort uten VR briller.

Moss: Book II er stappet med utfordringer, nydelig grafikk og kreative fiender en må slåss mot for å komme seg i mål. Forgjengeren får lett «10/10 Would Play Again» fra oss, og det gjør også Moss: Book II, dette er et spill som er verdt å spille om man har tilgang til VR. Les vår VR guide om du er nysgjerrig på dette, løp og kjøp!

LES OGSÅ: VR Guiden – Er du interessert i VR er dette guiden for deg.


Pokémon Scarlet/Violet
Pokemon Scarlet Violet Banner
Pokémon Scarlet & Violet | Game Freak | Nintendo

Vi husker godt når Pokémon Scarlet & Vilolet kom ut tidligere i år, og hvor tidlig ute vi måtte være før det ble utsolgt. Dette var Pokémon spillet verden hadde ventet på, hvor alt hadde flerspillermuligheter, nye historier og utfordringer. Det var nær perfeksjon, men nådde ikke helt det nivået. Hadde det ikke vært for Nintendo Switch sine grenser pga utdatert hardware og muligens et team som måtte nå en deadline så hadde dette spillet vært et perfekt tilskudd i Pokémon serien.

LES OGSÅ: Multiplayerbonanza (Del 2) – Her snakker vi om noen av de beste multiplayerspillene.

Holdt tilbake i lanseringsdagene av store fps drops, treg innlasting og mange bugs med grafikken ble det omsider fikset mye av det i den tidlige perioden. Nintendo burde egentlig ha gjort litt bedre her, de har tross alt ressursene til det, og Game Freak vet vi kan bedre.

Nå i senere tid er Pokémon Scarlet & Violet to stk verdige spill som inneholder hundrevis av timer med moro, og derfor fortjener de også en stor plass på pallen av de vi ønsker å ha med som årets spill. Konkurransen er hard da alle spillene her fortjener sitt.


Vinneren av 2022:

Elden Ring

Det var meget enkelt å velge en vinner i 2022, her er det ingen tvil på at Elden Ring stikker av med en soleklar seier. Elden Ring var et av de spillene som hadde alt på lista vår. Det var enkel inventory, god multiplayer, gjenspillbarhet for alle penga, utrolig grafikk som ikke føltes malplassert ut, hadde god historie, brutale spillmekanikker, var originalt og er perfekt gjennomført.

Vår første playthrough ble gjort sammen med et par venner hvor vi hjalp hverandre, ventet på hverandre og utforsket omtrent alt sammen. Måten vi gjorde det på ga oss muligheten til å dele morsomme øyeblikk, harde bosskamper og rett og slett spille et episk spill sammen. Det var såklart øyeblikk vi måtte spille litt alene, men vi endte opp med å være på stort sett samme sted gjennom hele Elden Ring.

FromSoftware kom veldig nær perfeksjon med Elden Ring, og vi tviler på at det noensinne vil bli laget et så godt «Action RPG» igjen. Det er litt synd, men vi lever enda i håp på at neste skal bli like bra, hvis ikke bedre. Her må vi bare smøre oss med litt tålmodighet, og vente i spenning på neste.

Elden Ring Godrick the Grafted
Elden Ring, Godrick the Grafted | FromSoftware

Legg igjen en kommentar