Best i test CPU for Gaming i 2024

AMD CPU Banner

Når det gjelder å bygge en gaming-PC, er det avgjørende å velge riktig prosessor (CPU). CPU-en er ansvarlig for å behandle all data som går gjennom datamaskinen din, inkludert kjøring av spill og applikasjoner. Med så mange alternativer tilgjengelige på markedet, kan det være vanskelig å bestemme hvilken CPU som passer best for dine gaming-behov.

Når du leter etter en CPU for gaming, er det flere faktorer å vurdere. En av de viktigste er klokkehastigheten, som bestemmer hvor raskt prosessoren kan behandle data. I tillegg kan antall kjerner og tråder påvirke CPU-ytelsen, sammen med cache-størrelsen og strømforbruket. Det er også viktig å vurdere kompatibilitet med andre komponenter, som hovedkortet og annet.

Nesten alle verdens maskiner har en CPU i seg, dette inkluderer spillkonsoller som Playstation, Xbox, Nintendo Switch, og andre håndholdte konsoller. Biler, brusautomater, minibanker, og annet diverse bruker også en CPU. Den lille dingsen har blitt så viktig for menneskeheten at en skulle tro at vi ble sendt rett tilbake i de mørke tidene om alle verdens CPU-er hadde tatt kvelden.

I denne artikkelen vil vi utforske noen av de beste CPU-ene som for øyeblikket er tilgjengelige for gaming-PC-er. Vi vil se på både Intel- og AMD-prosessorer og vurdere ytelsen deres basert på faktorer som klokkehastighet, kjernantall og pris. Enten du er en sporadisk gamer eller en dedikert entusiast, vil denne guiden hjelpe deg med å finne riktig CPU for å ta gaming-opplevelsen din til neste nivå.

CPU Block
Intel CPU | Pc World

Bruksområdene til en CPU

En CPU, eller sentral prosessorenhet (Central Processing Unit), er hjernen til en datamaskin. Den er ansvarlig for å utføre instruksjoner og utføre beregninger. En CPU kommer i forskjellige modeller og spesifikasjoner, og de er designet for ulike formål.

Hvordan påvirker RAM en CPU?

Når et program startes, sender prosessoren en kommando for å hente det fra harddisken/SSD. Deretter trenger datamaskinen et arbeidsområde for å manipulere dataene og la deg samhandle med dem. Dette arbeidsområdet er RAM. Mens du arbeider med programmene, plasserer datamaskinen dem midlertidig i RAM eller den digitale diskplaten, slik at prosessoren kan få raskere og enklere tilgang til informasjonen.

Hvorfor er CPU-en så viktig for spilling?

En CPU er en av de mest kritiske komponentene i en gaming-PC. Den er ansvarlig for å kjøre spillkoden, fysikken og kunstig intelligens. En kraftig CPU kan bidra til å sikre at spillet kjører jevnt og uten lag. Den kan også bidra til å forbedre spillets ytelse ved å utnytte avanserte grafikkteknologier, som ray tracing.

Hva du bør se etter i en Gaming-CPU?

Når du kjøper en CPU ment for gaming, er det flere faktorer å vurdere. De viktigste er:

  • Klokkehastighet: Dette er hastigheten der CPU-en kan utføre instruksjoner. Høyere klokkehastighet betyr at CPU-en kan utføre flere beregninger per sekund. En CPU med en klokkehastighet på minst 3,5 GHz anbefales for gaming.
  • Antall kjerner: Dette refererer til antall prosesseringsenheter innenfor CPU-en. En CPU med flere kjerner kan utføre flere oppgaver samtidig, noe som kan forbedre spillets ytelse. En CPU med minst 4 kjerner anbefales for gaming.
  • Cache-størrelse: Dette er mengden minne som CPUen kan få tilgang til raskt. En større cache kan bidra til å forbedre CPU-ens ytelse ved å redusere tiden det tar å få tilgang til data. En CPU med en cache-størrelse på minst 8 MB anbefales for gaming.
  • Kompatibilitet: Det er viktig å sikre at CPU-en er kompatibel med hovedkortet og andre komponenter i gaming-PCen. De fleste CPUer er designet for å fungere med bestemte typer hovedkort, så det er viktig å sjekke kompatibiliteten før du foretar et kjøp.

Oppsummert er en kraftig CPU avgjørende for en jevn og gledelig spillopplevelse. Når du kjøper en CPU for gaming, er det viktig å vurdere faktorer som klokkehastighet, antall kjerner, cache-størrelse og kompatibilitet.

Intel Core CPU Intel Bartlett Lake
Intel Core CPU | Intel

Våre toppvalg for CPU til Gaming

Når det kommer til å bygge en gaming-PC, er en av de viktigste komponentene CPU-en. En god CPU sikrer at spillene dine kjører jevnt og uten lag. Her er noen av de beste CPUene for gaming i 2024:

Intel Core i9-14900K CPU

Intel Core i9-14900K er en av de beste CPUene for gaming på markedet akkurat nå. Den har en grunnklokking på 3,2 GHz og kan overklokkes til 6 GHz. Den har 24 kjerner og 32 tråder, noe som gjør den ideell for fleroppgaver. I tillegg har den Intels Hyper-Threading-teknologi og 36Mb med cache, som tillater raskere behandling av data.

Toppvalget
Intel Core i9-14900K CPU

Intel Core i9-14900K er top of the line hos Intel og gamere for øyeblikket. Med denne CPU-en vil du kunne gjøre det meste uten hindring.

Kjøp nå
Annonselenke - Mediehuset Teknoteket AS kan motta provisjon for kjøp gjort gjennom linken uten ekstra kostnad for deg som handler.

AMD Ryzen 9 7950X CPU

AMD Ryzen 9 7950X er en annen topp CPU for gaming. Den har en grunnklokking på 4,5 GHz og kan overklokkes til 5,7 GHz. Den har 16 kjerner og 32 tråder, noe som gjør den ideell for tung fleroppgavekjøring. Den har også AMDs Precision Boost 2-teknologi, som automatisk justerer klokkehastigheten for å optimalisere ytelsen.

Toppvalget
AMD Ryzen 9 7950X CPU

AMB Ryzen 9 7950X gir opptil 16 kjerner, 32 tråder, boost-klokker på opptil 5,7 GHz og opptil 80 MB hurtigbuffer vil AMD Ryzen 7000 Series-prosessorer gi deg ytelse som endrer spillet. 

Kjøp nå
Annonselenke - Mediehuset Teknoteket AS kan motta provisjon for kjøp gjort gjennom linken uten ekstra kostnad for deg som handler.

Intel Core I7-13700K CPU

Intel Core i7-13700K er en flott mid-range CPU for gaming. Den har en grunnklokke på 2,5 GHz og kan overklokkes til 5,4 GHz. Den har 16 kjerner og 24 tråder, noe som gjør den ideell for fleroppgaver. Den har også Intel’s Turbo Boost Max Technology 3.0, som tillater raskere behandling av data.

Intel Core i7-13700K CPU

Intel Core i7-13700K er den 13-generasjons Intel CPU som gir deg en av de beste ytelsene du kan få på markedet for øyeblikket. Den er ikke «Top of the Line», men gir deg akkurat det du trenger, og litt til.

Kjøp nå
Annonselenke - Mediehuset Teknoteket AS kan motta provisjon for kjøp gjort gjennom linken uten ekstra kostnad for deg som handler.

AMD Ryzen 7 7700X CPU

AMD Ryzen 7 7700X er en annen flott midt-sikte CPU for gaming. Den har en grunnklokke på 4,5 GHz og kan overklokkes til 5,4 GHz. Den har 8 kjerner og 16 tråder, noe som gjør den ideell for fleroppgaver. Den har også AMDs Precision Boost 2-teknologi, som automatisk justerer klokkehastigheten for å optimalisere ytelsen.

AMD Ryzen 7 7700X CPU

AMD Ryzen 7 7700X er for de som ikke ønsker å kvele lommeboka med en eneste gang. Denne gjør seg veldig fin i mid-range og gir deg ytelsen du trenger, når du trenger den.

Kjøp nå
Annonselenke - Mediehuset Teknoteket AS kan motta provisjon for kjøp gjort gjennom linken uten ekstra kostnad for deg som handler.

Dette er noen av de beste CPUene for gaming i 2024. Hver av disse CPUene har sine unike funksjoner og fordeler, så det er viktig å velge den som passer best for dine behov og budsjett.

Beste Grafikkort AMD
AMD CPU | AMD

Våre toppvalg av budsjett-CPU for Gaming

Når du bygger en gaming-PC med et stramt budsjett, kan det være utfordrende å velge riktig CPU. Imidlertid kan du med riktig prosessor fortsatt nyte jevn spillytelse uten å tømme lommeboken. Her er noen budsjett-CPU-er for gaming når du skal bygge:

AMD Ryzen 5 7600X CPU

AMD Ryzen 5 7600X er en flott budsjett-CPU som tilbyr utmerket spillytelse. Med 6 kjerner og 12 tråder har den en grunnklokking på 4,7 GHz og en boostklokking på opptil 5,3 GHz. Faktisk har den blitt kåret til en av beste generelle budsjett-CPU-ene av Tom’s Hardware.

Toppvalget
AMD Ryzen 5 7600X CPU

AMD Ryzen 5 7600X ønsker en ny æra av ytelse velkommen. AMD Ryzen 7000 Series introduserer «Zen 4»-hastighet for gamere og skapere med ren kraft for å takle alle slags spill eller arbeidsflyter på den digitale lekeplassen.

Kjøp nå
Annonselenke - Mediehuset Teknoteket AS kan motta provisjon for kjøp gjort gjennom linken uten ekstra kostnad for deg som handler.

Intel Core I5-13600K CPU

Intel Core i5-13600K er en annen flott budsjett-CPU for gaming. Den har 14 kjerner og 20 tråder, med en grunnklokking på 3,5 GHz og en boostklokking på opptil 5,1 GHz. Den støtter PCIe 5 og også PCIe 4.0, og leveres med Intel’s UHD Graphics 770. Den er et solid valg for spillere som vil bygge en budsjett-PC.

Toppvalget
Intel Core i5-13600K CPU

Intel Core i5-13600K er en 13-generasjons CPU fra Intel. Denne leverer god ytelse for pengene, og passer perfekt for den som har et litt strammere budsjett.

Kjøp nå
Annonselenke - Mediehuset Teknoteket AS kan motta provisjon for kjøp gjort gjennom linken uten ekstra kostnad for deg som handler.

AMD Ryzen 5 5600X CPU

AMD Ryzen 5 5600X er en budsjett-CPU som gir god valuta for pengene. Den har 6 kjerner og 12 tråder, med en grunnklokking på 3,7 GHz og en boostklokking på opptil 4,6 GHz. Den leveres også med en Wraith Stealth-kjøler, noe som gjør den til et godt valg for budsjettbygg. Den har blitt kåret til en av de beste budsjett-CPUene for gaming av Tom’s Hardware.

AMD Ryzen 5 5600X CPU

AMD Ryzen 5 5600X er et topp valg for de som vil lage en ekstrem-budsjetts-PC. 5600X leverer godt selvom den er litt eldre.

Kjøp nå
Annonselenke - Mediehuset Teknoteket AS kan motta provisjon for kjøp gjort gjennom linken uten ekstra kostnad for deg som handler.

Intel Core I3-13100 CPU

Intel Core i3-13100 er en ekstrem budsjett-CPU som gir god ytelse for gaming. Den har 4 kjerner og 8 tråder, med en grunnklokking på 3,4 GHz og en boostklokking på opptil 4,5 GHz. Den leveres også med Intel’s UHD Graphics 730, noe som gjør den til et godt valg for et ekstremt budsjettbygg som ikke krever et dedikert grafikkort.

Intel Core i3-13100 CPU

Intel Core i3-13100 er en 13-generasjons CPU fra Intel. Denne leverer god ytelse for pengene, og passer perfekt for den som har et ekstremt budsjett å forholde seg til.

Kjøp nå
Annonselenke - Mediehuset Teknoteket AS kan motta provisjon for kjøp gjort gjennom linken uten ekstra kostnad for deg som handler.

Alt i alt er disse budsjett-CPUene for gaming gode alternativer for spillere som vil bygge en budsjett-PC uten å ofre ytelse. De tilbyr god valuta for pengene og kan håndtere de fleste moderne spill uten problemer.

CPU Vannkjøling
Vannkjøling til CPU | IronClad Forge

Kjøling og overklokking

Kjøling er en essensiell del av enhver gaming-PC-prosjekt, spesielt når det gjelder CPU-er. Siden CPU-er genererer mye varme under drift, er det avgjørende å ha et effektivt kjølesystem på plass for å forhindre overoppheting og potensiell skade på komponentene.

Hvorfor er kjøling viktig for en Gaming-CPU?

Uten riktig kjøling kan CPU-en bli ustabil, noe som kan føre til ytelsesproblemer og til og med systemkrasj. I tillegg kan høye driftstemperaturer redusere levetiden til CPU-en, noe som kan føre til tidlig feil.

Det finnes to primære typer CPU-kjøling: luftkjøling og væskekjøling. Luftkjøling er det vanligste og rimeligste alternativet, mens væskekjøling er dyrere, men tilbyr bedre ytelse og lavere støynivå.

Hva er overklokking, og hvordan påvirker det Gaming-ytelsen?

Overklokking er prosessen med å øke klokkehastigheten til en CPU utover fabrikkinnstillingene. Dette kan resultere i forbedret ytelse og raskere prosesseringshastigheter, noe som gjør det til en populær greie å gjøre blant gamere og entusiaster.

Imidlertid kan overklokking også generere mer varme, noe som kan føre til stabilitetsproblemer og redusere levetiden til CPU-en. Derfor er det avgjørende å ha et robust kjølesystem på plass når du overklokker for å forhindre overoppheting.

Overklokking kan betydelig forbedre gaming-ytelsen, spesielt i CPU-intensive spill. Det kan føre til raskere lastetider, mer jevnt gameplay og høyere bildefrekvens. Det er imidlertid viktig å merke seg at overklokking kan bryte CPU-ens garanti og bør bare forsøkes av erfarne brukere som forstår risikoene involvert.

Konklusjon

Når det gjelder å bygge en gaming-PC, er det avgjørende å velge riktig CPU for å oppnå best mulig ytelse og opplevelse. Etter å ha gått gjennom de beste CPUene på markedet, har vi funnet frem til en god liste og valg du kan vurdere ved kjøp og evt bygging av din neste gaming-PC. For øyeblikket er det kun Intel og AMD som er de ledende produsentene på dette området.

For de med et budsjett er Intel Core i5-13600K og AMD Ryzen 5 7600X gode valg som gir utmerket verdi for pengene. Disse mid-range CPU-ene gir tilstrekkelig kraft til å kjøre de fleste spill jevnt uten å tømme lommeboken.

For gamere som vil ha det beste av det beste, er Intel Core i9-14900K og AMD Ryzen 9 7950X toppvalgene. Disse high-end CPU-ene er dyre, men de gir enestående ytelse og hastighet selv for de mest krevende spillene og applikasjonene.

LES OGSÅ: Factorio: Vi er hekta, igjen.

Til syvende og sist avhenger valget mellom Intel og AMD av personlig preferanse og spesifikke behov. Begge produsentene tilbyr et utvalg av CPU-er med ulike funksjoner og prisnivåer, så det er viktig å gjøre grundig forskning og vurdere faktorer som budsjett, ytelse og kompatibilitet før du tar en beslutning.

Generelt sett er det å investere i en kvalitets-CPU essensielt for å bygge en gaming-PC som kan håndtere de nyeste og beste spillene. Med riktig CPU kan spillere nyte jevnt gameplay, raske lastetider og en oppslukende opplevelse som virkelig bringer favorittspillene deres til live.


Relatert til Streaming

Spillstreaming

Kom i gang med spillstreaming (2024)

I denne guiden vil vi snakke om spillstreaming og hva du trenger for å komme i gang …
Streaming Banner

Beste streamingplattform for gaming (2024)

Spillere er alltid på jakt etter de beste streamingplattformene for å vise frem ferdighetene sine, knytte kontakter med andre spillere …
Kick Streaming Banner Clean

Komplett guide til Kick streaming for nybegynnere i 2024

La oss gå gjennom hvorfor Kick burde være din neste destinasjon for streaming

Ofte stilte spørsmål

Hva er den beste CPU-en for Gaming i 2024?

Den beste CPU-en for gaming i 2024 avhenger av brukerens budsjett og krav. Noen av de beste CPU-ene for gaming i 2024 er Intel Core i9-14900K, Intel Core i5-13600K, AMD Ryzen 9 7950X og AMD Ryzen 7 7700X. Disse CPU-ene tilbyr høye klokkehastigheter, flere kjerner og stor cache-minne, som er essensielle for jevn gaming-ytelse.

Hva er den beste budsjett-CPU-en for Gaming?

For budsjett-gaming er AMD Ryzen 5 5600X eller Intel Core I3-13100 gode alternativer. Disse CPU-ene tilbyr anstendige klokkehastigheter og flere kjerner til en rimelig pris. De er ikke like kraftige som noen av de high-end CPU-ene, men de er fortsatt i stand til å kjøre de fleste spill jevnt.

Hvilken prosessor er bedre for Gaming, AMD eller Intel?

Både AMD og Intel tilbyr utmerkede CPU-er for gaming. AMD CPUer er generelt mer rimelige og tilbyr bedre ytelse med flere tråder, mens Intel CPU-er har bedre ytelse per kjerne og er generelt dyrere. Til syvende og sist kommer det ned til personlige preferanser og budsjett.

Hva er anbefalt antall kjerner for Gaming?

Det anbefalte antallet kjerner for gaming avhenger av spillet og brukerens krav. De fleste moderne spill krever minst en firekjerners CPU med en klokkehastighet på 3,0 GHz eller høyere. Imidlertid, for mer krevende spill og oppgaver som streaming og videoredigering, kan en høyere-end CPU med flere kjerner og høyere klokkehastighet være nødvendig.

Hvilken CPU foretrekker de fleste gamere?

De fleste gamere foretrekker CPU-er fra både Intel og AMD. Intel CPUer er populære for deres ytelse per kjerne, mens AMD CPU-er er populære for deres ytelse med flere tråder og rimelighet.

Hva er den beste prosessoren for en Gaming- og streaming-setup?

For en gaming- og streaming-setup anbefales en high-end CPU med flere kjerner og høy klokkehastighet. Noen av de beste CPU-ene for gaming og streaming er AMD Ryzen 9 7950X og Intel Core i9-14900K. Disse CPUene tilbyr utmerket ytelse med flere tråder, noe som er avgjørende for streaming og gaming samtidig. Det finnes flere gode alternativer, og også bedre, men når du allikevel skal streame og game samtidig så anbefaler vi det beste vi kan som allikevel ikke vil drepe lommeboken.


Det beste til Gaming

Steelseries Gaming Headset Beste Gaming Headset

Best i test Gaming Headset i 2024

Dette er vår offisielle guide for de Topp 5 Beste Gaming Headset på markedet. Vi tester og plukker ut de …
Razer Viper Ultimate Gaming Mus

Beste Gaming Mus: Toppvalgene for optimal Gaming i 2024

Har du problemer med å finne frem til hvilken gaming mus du skal ha så kan vi belyse noen gode …
Beste Gaming Tastatur 2023 og 2024 Banner

Gaming tastatur: Test av de 5 beste på markedet (2024)

Dette er vår offisielle guide for de topp 5 beste gaming tastaturene på markedet. Vi tester og plukker ut de …

Vurder å støtte oss via Patreon!
Become a patron at Patreon!