Super Mario: Alt du trenger å vite om den populære spillserien

Super Mario er en populær spillserie som har vært på markedet siden 1985, og er en av de eldste i historien. Spillene er utviklet av Nintendo og Shigeru Miyamoto, og er blitt en av de største kjempene vi har i industrien. I 2021 ble det gjort en undersøkelse i England hvor de spurte om folk kjente til Super Mario, og hele 91% av de som deltok i undersøkelsen svarte at de kjente igjen den populære figuren.

MiyamotoTakashi

Shigeru Miyamoto og Takashi Tezuka, YouTube.

Super Mario-serien er mest kjent for, vel, Super Mario selv. For oss gamle startet reisen med Super Mario Bros til Nintendo Entertainment System i 1985, og startet i en 2D side-scroll platformer. Det Mario kanskje er mest kjent for er at han må redde Princess Peach, gang etter gang fra skurken Bowser, som kidnapper og tar med Peach til slottet sitt. Gjennom serien får vi se endeløse variasjoner på hvilke eventyr Super Mario må gå gjennom for å redde prinsessen og hvor vi får møte broren hans, Luigi, samt Toad, Yoshi og resten av den fantastiske gjengen Shigeru Miyamoto og resten av Nintendo har laget til oss.

Vi tror at Super Mario kommer til å være en av de spillseriene som overlever aller lengst i historien. Hvert eneste spill bringer med seg noe nytt og en ganske ny måte å spille på, nye figurer å treffe og nye historier som blir fortalt. Super Mario fortsetter til den dag i dag med å gro seg fast i oss og Miyamoto beviser hver dag hvorfor den lille rørleggeren kanskje er verdens mest populære spillfigur.

Historie

Ideén bak Super Mario kan vel diskuteres om den startet i 1983 da Miyamoto og Takashi Tezuka sammen lagde et arkade spill de kalte Mario Bros, eller om den startet så tidlig som i 1981, da Mario også dukket opp som karakteren «Jumpman» i det første Donkey Kong spillet.

Senere i 1985, slapp Nintendo sammen med Miyamoto det første Super Mario spillet, som tidligere skrevet, Super Mario Bros til NES konsollen. Siden den gang har det vært til sammen nesten 30 forskjellige Mario spill utviklet av Nintendo og teamet.

Suksess

Super Mario er en av de mest suksessrike spillfranchisene verden vet om. Nesten hvert eneste spill i serien har solgt titalls millioner av kopier, bortsett fra noen få. Hvert eneste spill er en nyskapning, og hvordan å få Super Mario til å virke som en ny idé.

Spillserien har vært en bauta for mange, og har brakt med seg gode vennskap, store rivalrier og glede for flere hundre millioner mennesker. Super Mario har påvirket spillindustrien mer enn vi noen gang kan se for oss, og ble laget av en mann som brant sterkt for faget sitt.

Super Mario spillene

Her tar vi en titt på de fleste titlene Nintendo og Shigeru Miyamoto har sluppet. Det er noen av titlene som kommer til å utebli her, men vi skal prøve å få med oss de viktigste i serien.

Mario Bros.

Super Mario Bros. (NES)

Super Mario Bros. 2

Super Mario Bros. 2 (NES)

Super Mario Bros. 3

Super Mario Bros. 3 (NES)

Super Mario World

Super Mario World (SNES)

Super Mario Allstars

Super Mario All Stars (SNES)

Super Mario 64

Super Mario 64 (N64)

Super Mario Galaxy (Wii)

SuperMario3DLand

Super Mario 3D Land (3DS)

SuperMarioBrosU

new Super Mario Bros U (WiiU / Switch)

Super Mario Maker Artwork

Super Mario Maker (WiiU / 3DS)

Super Mario Odyssey

Super Mario Odyssey (Switch)

Super Mario 3D All Stars

Super Mario 3D All Stars (Switch)

Gameplay

Super Mario startet som en enkel side-scroller hvor du var nødt til å styre frem og tilbake, hoppe og skyte, samt dukke ned i rør, for å komme deg gjennom til kartets ende og mål. Siden seriens start i 1985 har spillene utviklet seg til å bli litt mer kompliserte, men går hovedsaklig ut på det samme som det alltid har gjort. Kjemp mot diverse fiender, ri på Yoshi, team opp med broren din, Luigi, knus trynet til Bowser og redd den kidnappede Princess Peach.

Karakterer

I spillserien Super Mario møter vi alskens form av karakterer, la oss dykke inn i verden Miyamoto og Nintendo har skapt til oss. Vi skal prøve å få med oss alle, men det er fare for at en del karakterer må utebli:

Mario 1

Super Mario

Luigi

Luigi

Peach 1

Princess Peach

poochy and yoshis woolly world1

Yoshi og Poochy fra Yoshi’s Wooly World

Daisy

Princess Daisy

Rosalina

Princess Rosalina

Birdo

Birdo / Birdette

Bowser

Bowser

Toad

Toad

Toadette

Toadette

Goomba

Goomba

KingBoo

King Boo

PiranhaPlant

Piranha Plant

ShyGuy

Shy Guy

KoopaTroopa

Koopa Troopa

Kamek

Kamek

HammerBro

Hammer Bro

Wario og Waluigi

Wario og Waluigi

Dette er noen av de mange skumle og morsomme karakterene vi treffer i Super Mario universet. Nintendo passer på at franchisen vokser hver eneste dag, så om vi er heldige får vi mange nye tilskudd til gjengen etterhvert som tiden går.

Multiplayer

Super Mario franchisen er stort sett basert rundt enkeltspiller, men har også muligheter for en ekstra spiller, og det gjerne som det kjente fenomenet «Player 2». Her får du som oftest mulighet til å bistå Super Mario ved å kunne kontrollere broren, kledd i grønt, Luigi. Unntaket i denne regelen er selvfølgelig i spinoffs som Mario Kart og litt andre spill der flere av Super Mario sine venner og fiender er med, her har vi for eksempel Super Mario Party og Super Smash Bros.

Speedrunning

Et fenomen som startet relativt tidlig i Super Mario serien er det vi kaller «Speedrunning», dette omhandler å bli ferdig med et utgitt spill så fort som mulig, samt strebe etter å sette nye rekorder innenfor diverse speedrunning kategorier. Nedenfor følger en video av nåværende verdensrekord i Super Mario N64, i kategorien 16 Star. Rekorden holdes nå av YouTuberen, Suigi, fra Canada.

YouTube video

Suigi, Speedrun MarioN64 16Star – YouTube.

Konkurranser og Turneringer

Det finnes lite konkurranser og turneringer innenfor Nintendo generelt sett. Det kunne vært noe her med noen av spillene de har utgitt, slik som Mario Kart og Super Smash Bros. Sistnevnte har dog hatt mye oppmerksomhet og engasjement rundtom i hele verden, helt til Nintendo har funnet ut at dette ikke er greit. Vi har nylig skrevet en artikkel som omhandler litt rundt Nintendo sitt syn på arrangementer og turneringer avholdt av andre aktører og privatpersoner. Noen har vært i samarbeid med Nintendo, hvorav de har sagt først at det er greit, men så senere snudd i døra og dratt ut pluggen på hele arrangementet. Les saken her.

Mottakelse

I 1985 ble det sluppet ut fra Nintendo noe publikum sjeldent hadde sett. Spillverdenen var under rask utvikling og var rykende fersk. Ideér gikk over en lav sko og det å være original på den tid skulle ikke vise seg å være spesielt vanskelig sammenlignet med dagens marked.

Kritikk

Det er sjeldent Nintendo får dårlig kritikk for et spill, og mangel på dårlig kritikk hos Super Mario er en ren sannhet. Hvert eneste spill føles ut som noe «ferskt og nytt», og tenner nostalgiflammen for den lille rørleggeren på nytt. Men som alltid så finnes det også negative sider til en sak, og intet går usagt for Nintendo, kanskje den størst kritiserte aktøren i spillmarkedet. I 2006 rangerte IGN Super Mario som verdens beste spillfranchise, og diverse andre aktører har også rangert blant annet Super Mario N64 og fler som verdens beste spill.

Salg

Etterfulgt av massiv god kritikk følger det også med et enormt salg. Serien hadde solgt over 380 millioner kopier på verdensbasis i 2021 og spillene er blant de best selgende i hele verden. Som følge av dette vil Nintendo fortsette å investere tungt i franchisen sin, slik at de kan gi publikum nye eventyr sammen med Super Mario.

Nintendo har gjort en veldig god jobb med å markedsføre seg rundt Super Mario serien, og har en ekstremt sterk og lojal fanbase som gjør at Super Mario vil være en stor del av satsingen til Nintendo i fremtiden.

Film

Super Mario serien er ikke bare spillbasert, også er flere filmer dedikert til vår rødkledde rørlegger. Det er mange prosjekter laget i dette spilluniverset hvor den første er Super Mario Brothers: Great Mission to Rescue Princess Peach sluppet i 1986 og er regissert av Masami Hata, skrevet av Hideo Takayashiki, produsert av Masakatsu Suzuki og Tsunemasa Hatano.

YouTube video
The Super Mario Bros. Movie, YouTube.

Det finnes også en TV-Serie laget om Super Mario, sluppet i 1989, laget av Andy Heyward og mange andre. Nylig nå i 2023 fikk vi enda et tillegg i eventyret til Mario på TV med filmen The Super Mario Bros. Movie, spilt av Chris Pratt, Anya Taylor-Joy og Charlie Day. Filmen har i skrivende stund 7.2/10 stjerner på IMDB og 59% – 96% hos Rotten Tomatoes.