En komplett guide til dine nye VR-briller.
VR Øker stadig i popularitet her i Norge og i resten av verden. Det kommer et viktig valg du må ta i det øyeblikket du bestemmer deg for å åpne døren inn til denne fantastiske platformen. Hopper du uforberedt ut i denne sjøen på egenhånd er det lett å drukne. Så i denne seksjonen av Teknoteket vil vi hjelpe så godt vi kan slik at du gjør det riktige valget som passer best for deg, din pc og din lommebok.
Hva skal jeg velge? Hva mener du med best for din PC? Er dette dyrt? – For å svare ganske enkelt varierer det ut i fra hvilken opplevelse du ønsker å ha. Du kan såklart gå for det dyreste og beste med en gang, men det er ikke sikkert at din PC klarer å håndtere det. Det kan også være sikkert at du ikke har PC, og der har vi en god nyhet til deg, du trenger det heller ikke om du så ønsker. Utvalget av spill vil være litt mindre, men det er 100% mulig å hoppe over hele PC-en om du ønsker.
Da kommer valgets kval, skal det da være standalone eller til PC-en? Vi guider deg gjennom det.
Forklaringer
I denne guiden nevnes det noen ting som er greit å få oppklaring på med en gang.
- Hz (Herz/Frekvens/Refreshrate/FPS)
- Basestasjoner/Lighthouse/Trackingstasjoner
- Steam (Spillplatform)
- Oculus (Spillplatform)
- Oppløsning på VR headset
- Synsfelt / Field of View (FOV)
- Haptic Feedback
- IPD
- Trackers
Alt dette kan virke litt rart for den nye, men fortvil ikke.
Hvor mange hz et VR headset har er like viktig som alt annet. Dette er en måleenhet for frekvens, og enkelt forklart er det hvor mange fps en skjerm eller dine VR-Briller kan gi deg. Har brillene 90hz er det maks 90fps den kan levere. Dette er livsviktig, for hvis du har en PC eller briller med lav hz/refreshrate vil du raskere oppleve sjøsyke. Ikke anbefalt.
Basestasjoner/Lighthouse/Trackingstasjoner er kort fortalt eksterne enheter som VR brillene og kontrollerne dine trenger for at PC-en skal vite hvor disse er til en hver tid. Har du bare en av disse så blir det nok ikke noe optimalt oppsett for en VR opplevelse. Her anbefales det minimum 2 eller fler om du har muligheten slik at PC-en din aldri mister kontrollen over hvor enhetene befinner seg. Mister den kontroll så begynner enhetene dine i spillet å bevege seg på rare måter, gjerne flyter de også avgårde. Du vil garantert få oppleve dette og det er både irriterende og morsomt på en gang.
Steam er en av hovedplatformene hvor VR brukes, det er samme Steam som du har omtrent alle spillene dine på en PC. Epic Games har også noe, men det er minimalt, derfor vil vi ikke dekke dette i denne omgang.
Oculus er også som Steam, en av hovedplatformene du kan nyte VR på, noe mindre enn Steam, men det finnes også mye kos her. Denne brukes gjerne sammen med et Oculus headset, slik som Oculus Quest 2.
Synsfelt er også et veldig viktig tema, jo mer du har av dette jo mer kan du se i sidesynet når du tar på deg VR brillene dine. Optimalt burde du bare gå for det som har høyest synsfelt, høyest oppløsning og høyest hz, men er det kanskje noe du burde ofre ifht pris så burde du kanskje lese deg opp på de spillene du ønsker å spille. Vi anbefaler høyt synsfelt hvis du er kun interessert i simracing/fly/helikopter.
Haptic Feedback er et grensesnitt hvor enten kontrollerne eller selve headsettet har muligheter for vibrasjon eller annen form for å gi spilleren tilbakemelding via kroppslig informasjon. Det finnes også drakter og vester du kan ha på deg for å gi deg en mer komplett spilleopplevelse i VR, men dette er dessverre noe som ikke er mye brukt da det kun er få titler som støtter dette. Moro uansett!
IPD innstillinger, interpupillary distance måler avstanden mellom pupillene dine. Dette er viktig å få til helt korrekt så bildet blir så klart som mulig. Er disse innstillingene feil eller om brillene ikke er for øyne dine er du nødt til å fikse på dette enten med korrekt innstilling eller å justere headsettet på hodet ditt, er de fastsatt slik som Quest 2 med tre forskjellige posisjoner er du kanskje nødt til å bruke noe annet.
Sist men ikke minst har vi trackers, dette er eksterne enheter som absolutt ikke er nødvendig i et VR oppsett, men ønsker du å ha det ekstra moro i noen få titler som støtter dette så skal ikke vi stoppe deg. Eksterne trackers bruker for å gi deg ekstra “lemmer”, fest de på føtter, knær, albuer og diverse vil de spillene som er satt opp for dette kunne gi deg muligheten til å bli et mer komplett menneske i VR verden.
PC VR
Med et VR headset som du kan koble til PC-en din kommer du definitivt lengst når det gjelder i grafikk og utvalg. PC VR kobles gjerne gjennom Steam eller Oculus VR software. Her kan du også velge å skaffe deg diverse uoffisielt software slik at du også får spilt VR titler som ikke er støttet til ditt headset.
Minuset med PC VR er at du gjerne trenger en litt kraftig PC. Har du ikke dette eller ikke ønsker å skaffe deg det står du nok bedre til å sjekke ut neste seksjon av guiden. Er planen din å gå for PC VR så følger det du trenger under.
Hva vil dere si er minimumskravet for PC VR?
- Prosessor: Intel Core i5-4590 eller AMD FX 8350.
- Grafikk: Nvidia GeForce GTX1060 eller AMD Radeon RX480.
- SSD: Vanlig SSD (velg noe med god hastighet).
- Minne: Minimum 8GB RAM.
Dette er absolutt minimumskravene til de fleste VR headset, noen takler litt enklere hardware. Men om du allikevel skal kjøre PC VR anbefaler vi at du ikke bruker for lite ressurser på oppsettet ditt.
Husk også at PC-VR kjører oftest gjennom kabel om du ikke har trådløs adapter. Dette er kanskje uaktuelt for noen, men som med det meste blir dette fort en vanesak. Fortvil ikke, det er verdt “bryderiet”.
Som skrevet litt over trenger du en PC som takler VR. Det anbefales ikke å gå for de laveste grafikk kortene som støtter dette, her vil du bare få en dårlig opplevelse. Gå for noe som sparker litt, gjerne noe fra Nvidia RTX3000 serien eller oppover. Pass også på at prosessoren din er i samme liga som grafikk kort, unngå flaskehalser. F.eks om du skal spille Half Life: Alyx på maks grafikk krever dette mye av PC-en din, kjør på med et 3080 og oppover her, matchet av en relativt lik prosessor.
HTC Vive Serien
HTC Vive er et utrolig lett og allsidig headset å bruke. Det krever gjerne minimum 1.5×1.5 eller 2×2 meter med spilleplass, og noen krever kanskje litt mindre, dog anbefaler vi mer om du virkelig vil slå deg løs. Minimum 2stk “lighthouse/trackingstasjoner/basestasjoner”, disse brukes for at PC-en din skal registrere og se hvor posisjonen til brillene og kontrollerne dine er (dette er et krav). Skru basestasjonene dine opp på vegg eller skaff deg noen stativer hvis du ikke ønsker de på vegg.
HTC Vive Pro 2
HTC Vive Pro 2 er HTC sitt nyeste “standard” headset som overtar for Cosmos Elite og Vive Pro. Dette følger selvfølgelig med en del forbedringer fra de forrige generasjonene. Synsfelt er bedre, komfort er bedre, høyttalerne er bedre, frekvensen er bedre, ja, alt er vel egentlig bedre her, bortsett fra mikrofon og prisen.
Brillene kjører med 5k oppløsning som gir ultraklare bilder. Vive Pro 2 er en av de brillene som har mest synsfelt slik at du får med deg enda mer i bildet. Det finnes mulighet for avstandsjustering av linsene slik at de passer øyne dine best.
Vive Pro 2 har dobbel RGB lavpersistens-LCD paneler som gir en utrolig god fargegjengivelse av hva spillet originalt har på en “vanlig” dataskjerm. Om du ønsker å gi litt ekstra for en god VR opplevelse, eller ønsker å oppgradere det gamle du har er dette en god vinner i vår bok.
Brillene er også kompatibelt sammen med forrige generasjons trådløs adapter, men her blir du litt nedgradert da det kun støtter 90hz og en oppløsning på 3264 x 1632, dette blir da 1632×1632 per øye. Fortsatt en meget god mulighet her til å kose seg med trådløs VR.
Korrekte specs hentet fra Vive sine hjemmesider.
- Oppløsning: 2448 × 2448 pixels per eye (4896 x 2448 pixels combined)
- Oppdateringsfrekvens: 90/120 Hz (only 90Hz supported via VIVE Wireless Adapter)
- Synsfelt/FOV: Up to 120° (horizontal).
- Paneler: Dual RGB low persistence LCD.
- Kontrollere: Vive-Controllers(2018).
- IPD-Innstillinger: Adjustable IPD 57-70mm.
- Koblinger: Bluetooth, USB-C port for peripherals.
- Høyttalere: Hi-Res certified headset (via USB-C analog signal) – Hi-Res certified headphones (removable) – High impedance headphones support (via USB-C analog signal)
- Sensorer: G-sensor, gyroscope, proximity, IPD sensor, SteamVR Tracking V2.0 (compatible with SteamVR 1.0 and 2.0 base stations)
- Vekt: 850g
Vis din støtte ved å handle via oss!
HTC Vive Pro 2, 4896 x 2448 ved 120 Hz, 120° FoV, 3D Lyd
HTC Vive Pro(1.0), 2 Basestasjoner, 2 HTC Vive Touch Kontrollere, AMOLED1440x1600, USB-C
Anbefalt til enda bedre tracking i spillområdet ditt
Trådløs adapter for Pro / Pro Eye / Cosmos serien
HTC Tracker 3.0
HTC Trackers har endelig fått en oppfølger, nå er disse i generasjon nr3 og har enda bedre batteritid og sensorer. Dette er utstyret for deg som ønsker å ha en enda mer komplett VR opplevelse, særlig for de veldig aktive i VR Chat og lignende som ønsker full body tracking.
Det er ikke mye mer å si om dette utstyret annet en hvis du har lyst på det, go for it. Absolutt ikke en nødvendighet, men bare for ekstra mye moro. Er du en spillutvikler så vil kanskje dette være en nødvendighet om planene dine inngår i å utvikle noe som krever full body tracking.
Korrekte specs hentet fra Vive sine hjemmesider.
- Tracking: Support for SteamVR™ BS1.0 and BS2.0
- Vekt: 75g (15% lighter than VIVE Tracker (2018)
- Dimensjoner: 70.9 × 79.0 × 44.1 mm (33% smaller than VIVE Tracker (2018)
- Batteritid: 7.5 hours (Up to 75% longer than VIVE Tracker (2018)
- Synsfelt: 240°
Vis din støtte ved å handle via oss!
Utstyr nødvendig til full body tracking
Playstation VR2
Frykt ikke, for vi får også plass til de nye brillene fra Playstation. Har du en Playstation 5 er det veldig kort vei til å skaffe seg PSVR2, dette er relativt billig i forhold til hva du får i pakken. Brillene er stappet med noen av de nyeste og beste komponentene og scorer råbra i de fleste tester.
Med Playstation VR2 får du en 4K opplevelse med 110 graders synsfelt. Dette vil si en oppløsning på 2000×2040 per øye eller totalt 4000×2040 med eksepsjonelt gode OLED skjermpaneler. Brillene har innebygd oppladbart litium-ion-batteri fordi PS5 ikke leverer godt nok med strøm. Dog er det en eneste liten USB-C kabel som trengs her. Det er haptic feedback innebygd i kontrollere og headset, dette gjør at spillingen blir enda mer intens.
Sammen med øyesporing kjører brillene i 120hz, så her er det mer en godt nok for å føle alt i VR verden så sømløst som mulig. Om du ikke har kjøpt dette enda, men allikevel har en Playstation 5 så burde dette være lett investering for deg som ønsker å starte med VR. Det jobbes med uofisielle typer software som også skal gjøre det mulig å bruke dette via PC-en om du likevel har en som støtter VR. Minimum 2×2 meter er kravet her.
Korrekte specs hentet fra Playstation sine hjemmesider.
- Oppløsning: 2000 x 2040 per eye
- Oppdateringsfrekvens: 90Hz, 120Hz
- Synsfelt: Approx. 110 degrees
- Paneler: OLED
- Lyd: Input: Built-in microphone Output: Stereo headphone jack.
- Kontrollere: Playstation VR2 Controllers.
- IPD-Innstillinger: Adjustable
- Koblinger: USB-C.
- Kameraer: 4 embedded cameras for headset and controller tracking IR camera for eye tracking per eye.
- Sensorer: Motion sensor: Six-axis motion sensing system (three-axis gyroscope, three-axis accelerometer) – Attachment sensor: IR proximity sensor
- Vekt: ca 560g
Vis din støtte ved å handle via oss!
PSVR2-Headset + Horizon Call of the Mountain
Ladestasjon for PSVR2 Sense-kontroller
Sony Playstation 5 kommer med Ray Tracing, 3D lyd, DualSense og mer.
Standalone VR (Uten PC)
Standalone VR er et like godt valg som PC VR, forskjellen her er at du kan f.eks ta med deg brillene dine til en venn, til der du skal, ja, rett og slett der du befinner deg. Det er gjerne ikke fryktelig klumpete, men beregn litt god plass om du skal ha de med deg i kofferten eller sekken.
Et headset du ikke trenger PC til gir deg frihet til å styre selv, men det lille minuset her er at du blir begrenset av batteritiden. Det finnes dog ekstrautstyr som kan være med å bekjempe dette, litt mer klump, men et nødvendig offer om du ønsker å spille uavbrutt i en lenger tid.
Det er definitivt et større fokus på standalone enn det var i starten av VR reisen, vi har utviklet bedre teknologi til dette og opplevelsen er nå omtrent like bra som med PC VR. Firmaer som Meta, Pico, HTC og fler har gjort standalone til en verdig vinner om du ikke ønsker eller har mulighet til å ha en PC.
Meta Quest 2
Meta sine Quest 2 briller er de brillene som satte dagens standard på hva standalone VR skal være. Disse brillene er omtrent uslåelige på alle punkter, og de fleste streber etter å lage noe som kan slå Meta ned i støvlene. Har du pengene så er det bare en ting å si, løp og kjøp med en eneste gang!
Quest 2 kjører med hele 1832 x 1920 pixler per øye, totalt 3664 x 1920. Dette er skyhøyt for noe som ikke krever en PC. Du får også 60, 72, 90hz standard rate med mulighet for 120hz(experimental) om du så ønsker dette, merk at dette tapper batteriet litt kjappere.
Det følger med de ikoniske touch kontrollerne fra Quest serien og er en av de bedre på markedet. De ligger ekstremt godt i hånda og tåler det meste, men vi anbefaler allikevel å ikke teste hvor mye de faktisk tåler, gi det oppdraget videre til noen andre. Quest 2 har en prosessor de kaller Qualcom Snapdragon XR2, 6 GB RAM og 128GB med lagring. 256GB om du tar den andre pakken.
Meta Quest 2 kan også brukes til PC om du har det stående, her får du da mulighet for dobbelt opp med Oculus Store og Steam VR. Dobbel moro! Alt du trenger er Oculus Link kabelen eller en USB-C som støtter kravene til Quest 2. Det finnes også en drøss av ekstrautstyr til brillene, noen er absolutt et must, mens andre er litt mer gimmick.
Korrekte specs hentet fra Meta sine hjemmesider.
- Oppløsning: 1832 x 1920 resolution per eye.
- Oppdateringsfrekvens: 60, 72, 90 Hz refresh rate supported, 120hz(experimental).
- Synsfelt: Oculus Quest 2 generally has a FOV of 89°
- Paneler: Fast-switch LCD display.
- Høyttalere: 3D positional audio / 3.5mm jack.
- Kontrollere: Redesigned Touch controllers.
- IPD-Innstillinger: Built-In IPD Adjustment with 3 Settings.
- Koblinger: Wifi, USB-C.
- Lagring: 128GB/256GB / 6GB RAM.
- Prosessor: Qualcomm Snapdragon XR2 Platform.
- Vekt: 503g
Vis din støtte ved å handle via oss!
Det du trenger for trening sammen med Meta Quest 2
Full pakke for Meta Quest 2 - Etui for Quest 2, Link Kabel, Elite Reim og Treningspakke
Meta Quest Pro
Pro Brillene til Meta er helt uovertruffent gode til spilling, men det er ikke dette de er laget for. Det er fullt bakoverkompatibelt med alt i Oculus Store, men husk at disse brillene er ment for business. Pro slår gjerne også andre PC VR-Briller, så om du har penga, hvorfor ikke.
Meta Quest Pro er ment for det nye Metaverset som utvikles i par med businessmøter og lignende. Prisen er noe stiv om du skal bruke det for spilling da du likevel får bedre kvalitet i f.eks HTC Vive Pro 2. Om du har pengene liggende er Meta Quest Pro noe du kan heller kose deg med om du ikke liker et så klumpete headsett som de andre.
Det følger med 2stk av de nyeste Meta Quest Touch kontrollerne, klarere display med den nye Infinite Display teknologien til Meta samt bedre passform om du bruker briller. Pro brillene er veldig gode og scorer utrolig høyt hos de fleste.
Korrekte specs hentet fra Meta sine hjemmesider.
- Oppløsning: 2 x LCD panels (1800 x 1920 pixels per eye) with local dimming backlight.
- Oppdateringsfrekvens: up to 72-90hz.
- Synsfelt: 106° horizontal × 96° vertical.
- Paneler: 2 x LCD panels
- Høyttalere: Integrated speakers and microphone; also compatible with 3.5 mm.
- Kontrollere: Quest Touch Pro Controllers
- IPD-Innstillinger: Accommodated IPD* range: 55-75 mm.
- Koblinger: Wifi6, Bluetooth, USB-C.
- Sensorer: Ten advanced VR/MR sensors to support 6 degrees of freedom.
- Lagring: 256GB / 12GB RAM.
- Prosessor: Snapdragon XR2+ platform.
- Vekt: 722g
Vis din støtte ved å handle via oss!
Meta Quest 3 (Kommer i høst)
Meta Quest 3 kommer i høst, følg med videre. Dette vil komme så snart det er mulighet for kjøp i Norge.
HTC Vive Focus 3
Vive Focus 3 er et av de nyeste standalone produktene til HTC, disse brillene er som Meta Quest Pro, ment til businessmarkedet. Men HTC har vist oss at det kan også brukes til gaming. VR utviklere er allerede i stor gang med å lage en port til dette headsettet. Som de fleste standalone headset kan du også få tilgang til hele biblioteket til Steam via PC tilkobling.
Kontrollerne til Vive Focus 3 er omtrent dratt rett ut av boksen til Oculus, det er meget lik design, og dette liker vi. Det er kun ett par med kontrollere som slår dette, og det er selvfølgelig Valve Index. Headsettet veier rundt 875g med batteripakka installert, noen få gram lettere enn Quest 2 her med Elite reimen som har batteri.
Som mange andre standalone headset så kan dette også brukes med PC VR gjennom USB-C inngangen på høyre side. Dog et lite minus her, du får ikke strøm via USB-C inngangen så her blir det kun med det innebygde batteriet og har ca 2 timer med spilletid, oppå PC VR via kabel kan du også bruke Vive sitt eget opplegg for trådløs spilling. Focus 3 bruker også Qualcomms Snapdragon XR2 som prosessor med 8GB RAM. Alt her tilsier at disse egenskapene gjør at Vive Focus 3 slår Meta Quest 2, bortsett fra den kontinuerlige spillingen.
Korrekte specs hentet fra Vive sine hjemmesider.
- Oppløsning: 2448 x 2448 pixels per eye (4896 x 2448 pixels combined)
- Oppdateringsfrekvens: 90 Hz
- Synsfelt: Up to 120 degrees
- Paneler: Dual 2.88″ LCD panels.
- Høyttalere: 2x Dual driver with patented directional speaker design.
- Kontrollere: HTC Vive Redesigned Controllers.
- IPD-Innstillinger: Eye comfort adjustment supporting IPD range of 57mm to 72mm.
- Koblinger: 2x USB 3.2 Gen-1 Type-C peripheral ports, Wifi6, Bluetooth.
- Sensorer: 4x Tracking cameras, G-sensor, Gyroscope, Proximity sensor.
- Lagring: 128 GB / 8 GB RAM with support up to 2TB microSD.
- Prosessor: Qualcomm® Snapdragon™ XR2.
- Vekt: 875g
HTC Vive Focus 3 – Kjøp
Vis din støtte ved å handle via oss!
5k oppløsning, 2448 x 2448 ved 90hz, 120° FoV
Link kabel for HTC Vive Focus 3
Ekstra batteripakke for HTC Vive Focus 3
Ansiktssporing for HTC Vive Focus 3, USB-C, 60hz
HTC Vive XR Elite
VR-Briller begynner nå å bli seriøst små, og dette liker vi meget godt. Jo mindre og klumpete disse blir jo mer kan vi fokusere på å spille enn å måtte fikle med headsettet på veien. XR Elite veier kun 273gram uten batteri og 625gram med batteri.
Kontrollerne som er med er de samme som på Vive Focus 3, dette liker vi, disse sitter meget godt i hånda. I motsetning til Quest Pro følger det en dybdesensor med her for en bedre AR opplevelse. Linsene er det vi kaller “pannekake” linser som er helt flate i motsetning til Fernell linsene som du oftest ser i andre VR headset. De har en sweet spot som alle andre, men er fremdeles utrolig klare. Et lite minus med pannekakelinser er at de kan få litt “god rays” i rom med stor lyskontrast i VR.
Et par minuspoeng skal trekkes fra, disse brillene er ikke de mest komfortable og mangler et godt lydalternativ om du ønsker “privat” lyd. Her kan HTC gjøre bedre. Disse brillene et helt fantastisk valg om du ønsker noe som er lett og hendig for VR.
Korrekte specs hentet fra Vive sine hjemmesider.
- Oppløsning: 1920*1920 pixels per eye (3840*1920 pixels combined).
- Oppdateringsfrekvens: 90 Hz.
- Synsfelt: Up to 110 degrees.
- Paneler: 2 x LCD.
- Høyttalere: Embedded speakers.
- Kontrollere: HTC Vive Redesigned Controllers.
- IPD-Innstillinger: Eye comfort adjustment accommodating IPD range of 54 to 73mm.
- Koblinger: USB 3.2 Gen-1 Type-C peripheral port / Power, Wifi6, Bluetooth.
- Sensorer: 4x Tracking cameras, 16 MP RGB camera, Depth sensor, G-sensor, Gyroscope, Proximity sensor.
- Lagring: 128 GB / 12 GB RAM.
- Prosessor: Qualcomm® Snapdragon™ XR2.
- Vekt: 273g wo battery / 625g w battery.
Vis din støtte ved å handle via oss!
4k oppløsning, 1920 x 1920 ved 90hz, 110° FoV
HTC Vive Flow
Vive Flow er kanskje de minste brillene vi noensinne har sett, dette veier kun 189gram og er hendige til sitt bruk. De kan også spilles med, men er ikke helt det vi anbefaler til en gamer. Dette er mer en introduksjon til VR for den nye som ønsker å ta det litt mer med ro.
VR Brillene kommer med 110grader synsfelt, 64GB intern lagring, 4GB RAM, opptil 75hz refresh rate sammen med 3K display. Her får du da 1600×1600 per øye, 3200×1600 sammenlagt. Flow er ment for å ha med seg og pakkes raskt ut slik at du kan koble den til telefonen din.
Linsene er “pannekakelinser” og er ment for mediabruk, slik som videoer, videomøter og sosiale media. Brillene har også “brille” innstillinger slik at du slipper å ha på deg dine ordentlige briller eller linser. Det er ingen IPD justering her, men HTC sier at brillene skal passe de fleste.
Dette headsettet er laget til Android og kan kun kontrolleres gjennom en telefon, det følger ikke med kontrollere og det har heller ikke håndtracking.
Korrekte specs hentet fra Vive sine hjemmesider.
- Oppløsning: 3.2k combined (2x 2.1” LCD 1600 x1600 per eye).
- Oppdateringsfrekvens: 75Hz.
- Synsfelt: Up to 100 degrees.
- Paneler: 2 x LCD
- Høyttalere: Stereo speakers with spatial audio support.
- Kontrollere: Android Phone
- IPD-Innstillinger: Ingen, passer de fleste.
- Koblinger: USB-C, Wifi, Bluetooth.
- Sensorer: 2x cameras for inside-out headset 6DoF tracking
- Lagring: 4GB RAM + 64GB ROM.
- Vekt: 189g (1.2M cable additional 50g)
Vis din støtte ved å handle via oss!
3k oppløsning, 1600 x 1600 75hz, 100° FoV